Beurs
Beurs

Twee tips voor beginnende beleggers

Joeri 29 oktober 2020

Veel mensen die overwegen te gaan beleggen weten niet waar ze moeten starten. Er is dan ook een overvloed aan informatie beschikbaar. We beginnen met twee tips die je ter harte kan nemen vóórdat je begint met beleggen. 

Op veel gebieden is beleggen vergelijkbaar met ondernemen. De meeste succesvolle ondernemers zijn bezig aan hun 5e of misschien wel 10e bedrijf. De eerste serie start-ups faalde (zoals ze meestal doen), maar hier leert een slimme ondernemer van. Hij heeft gezien wat wel en wat niet werkt, en past dit toe in zijn volgende start-up. 

Leer van je fouten

Hetzelfde principe geldt voor beleggers. Je zult lang niet altijd gelijk krijgen, zeker niet in het begin van je beleggingscarrière. Beschouw je verkeerde keuzes als leergeld, en dit is niets om je voor te schamen.

Belangrijk hierin is dat:

  • Je meer succesvolle beleggingen hebt dan mislukte;
  • Dat je de winnaars laat lopen, en de verliezers snel genoeg verkoopt;
  • Je vergissingen echt accepteert, er van leert en ze dus niet herhaalt. Ervaring kan echter een dure leerweg zijn. Probeer dus ook te leren van fouten en successen van andere beleggers. 

“It’s good to learn from your mistakes. It’s better to learn from other people’s mistakes” – Warren Buffett

Heb een vangnet

Veel beginners hebben na het zien van succesverhalen de neiging om ‘all-in’ te gaan. We zien dit vooral gebeuren bij de jongere generatie. Sommige vallen voor zeer speculatieve beleggingen omdat een vlogger hier schijnbaar veel geld mee verdient. 

In onze ogen is dit erg onverstandig. Houd altijd een bedrag aan op je spaarrekening, ook al levert dat geen rendement op. Een goede richtlijn is om drie tot zes maanden aan levensonderhoud gereserveerd te hebben.

Het hebben van een dergelijke buffer heeft drie voordelen:

  1. Je kan er onverwachte uitgaven mee opvangen, zoals een dure reparatie aan je auto of huis. Door het hebben van de buffer voorkom je dat je aandelen moet voorkomen om uitgaven op te vangen. 
  2. Je kan de buffer gebruiken voor noodzakelijk uitgaven bij een terugval in inkomen. 2020 heeft maar weer eens bewezen dat lang niet elke baan of onderneming zo veilig is als gedacht. Wanneer je tijdens een recessie (een groot deel) van je inkomen verliest wil je niet ook nog eens op de bodem van de beurs je aandelen moeten verkopen om van te leven. 
  3. Tot slot werkt het hebben van een dergelijke buffer ook de andere kant op. Omdat je weet dat je tegenslagen op kan vangen is het makkelijk omgaan met volatiliteit op de beurs. Wanneer je slapeloze nachten krijgt van een forse koersdaling weet je dat je buffer te laag is voor je risicotolerantie. 
  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet