Educatie
Educatie

Tips van ‘de vader van het waardebeleggen’

Joeri 19 december 2019

Benjamin Graham, de auteur van The Intelligent Investor en Security Analysis, wordt gezien als de vader van het waardebeleggen. Hij is naast zijn werk ook bekend geworden vanwege zijn beroemde pupil: Warren Buffet. Ondanks dat het werk van Graham al stamt uit de Grote Depressie van de jaren ’30 zijn veel van zijn tips nog relevant. We bespreken er drie die van pas komen in 2020.

 “De intelligente belegger is een realist die verkoopt aan optimisten en koopt van pessimisten.”

Dit citaat komt uit The intelligent Investor en is één van de belangrijkste voor waardebeleggers. Veel beleggers behalen matige resultaten omdat ze precies het tegenovergestelde doen.

Ze kopen wanneer aandelenkoersen stijgen en ze zien dat andere geld verdienen. Wanneer er een correctie of crash komt raken ze in paniek en verkopen ze tegen een te lage koers.

Graham adviseert om te verkopen wanneer de prijzen, en hebzucht, hoog zijn. Kopen doen slimme beleggers juist wanneer ze kunnen profiteren van paniek in de markt, en de koersen laag zijn.

 Te veel beleggen

“Duizenden mensen hebben het geprobeerd en het bewijs is duidelijk: hoe meer je handelt, hoe minder je overhoudt.”

Over de afgelopen 30 jaar was het jaarlijkse rendement van de S&P 500 (inclusief dividend) circa 10,2%. Toch behaalde de gemiddelde belegger een rendement van slechts enkele procenten.

Dit ligt gedeeltelijk aan de kosten. Maar zelfs de kosten van dure beleggingsfondsen liggen rond de 1% per jaar. Toch is er een verschil van bijna 8% ten opzichte van het rendement van de S&P.

De echte reden voor de slechte prestaties: te veel handelen. De gemiddelde belegger koopt en verkoopt te vaak, en vaak op het verkeerde moment.

Buy-and-hold is dan de betere strategie.

Beleggen op lange termijn

“Beleggen is een uniek soort casino, je kan er uiteindelijk niet verliezen, zolang je alleen maar speelt volgens de regels die jouw kansen in het voordeel stellen.”

Dit citaat vat Grahams voorkeur voor de buy-and-hold strategie samen. Historisch gezien stijgt de aandelenbeurs, als je maar genoeg geduld hebt. Op korte termijn kunnen economische en politieke omstandigheden zorgen voor grote schommelingen, maar op de lange termijn is er sprake van een constante stijging.

Het belangrijkste punt van Graham geldt ook voor beleggen in 2020: door op het juiste moment te beleggen in hoogwaardige aandelen kan je, op de lange termijn, alleen maar als winnaar uit de bus komen.