Piloten gebruiken checklists om te voorkomen dat ze fouten maken of iets vergeten. De chirurg Atul Gawande schreef een boek over het belang van checklists in de operatiekamer. De professionals zijn het erover eens: hoe goed je ook bent in je vak, een checklist helpt. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke punten behandelt. Dit is voor beleggen niet anders. Slimme beleggers gebruiken ook beter een goede checklist.
Voor beleggers is het belangrijk dat de checklist persoonlijk is. Het moet de punten bevatten die voor jou belangrijk zijn. Zodat het aansluit bij je eigen kennis en ervaring. Het duurt vaak jaren voordat een checklist zijn uiteindelijke vorm bereikt. Tegen die tijd is hij meestal lang, complex en voor iedereen anders.
We kunnen je dus niet vertellen hoe jouw perfecte checklist eruit ziet. Maar volgens ons zijn er bepaalde categorieën welke iedere waardebelegger in zijn checklist moet hebben.
Mensen die beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen weten vaak niet welke bedrijven ze bezitten, laat staan dat ze weten wat die bedrijven precies doen.
Dit is in onze ogen een vorm van speculeren: beleggen in een groep bedrijven die je misschien niet eens kent. Er wordt dan volledig vertrouwd op het oordeel van anderen.
Denk als belegger als eigenaar van het bedrijf.
Hiervoor zoek je een bedrijf zoeken wat bij je past. De business moet je interesseren en je normen en waarden weerspiegelen. Dit klinkt misschien niet relevant, maar hoe meer een bedrijf je interesseert hoe beter je het begrijpt.
Je blijft makkelijker op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het bedrijf en de sector. Hierdoor heb je het sneller in de gaten wanneer iets de verkeerde kant op gaat.
Een duurzaam concurrentievoordeel is van levensbelang. Dit zorgt ervoor dat marges op de lange termijn goed blijven omdat het de concurrentie op afstand houdt. Dit voordeel kan uit verschillende aspecten bestaan.
Bijvoorbeeld:
Aan de hand van je checklist onderzoek je of het bedrijf voldoende van deze voordelen bezit.
Wanneer je mede-eigenaar wordt van een bedrijf moet je vertrouwen hebben in de mensen die het bedrijf leiden. Zoek topmanagers die het bedrijf nog succesvoller kunnen maken. Zijn ze onlosmakelijk verbonden met het bedrijf en delen ze dezelfde belangen als de aandeelhouders?
We willen een directie met een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel die het bedrijf in de goede richting leiden.
Onderzoek de historie van de CEO en de rest van de directie. Kijk waar ze eerder gewerkt hebben en hoe dat ze is vergaan.
Enkel een geweldig bedrijf kopen zorgt nog niet voor een goed rendement. Hiervoor is ook een geweldige prijs nodig. We kopen alleen met ‘korting’. Deze korting vormt een veiligheidsmarge, naar Grahams ‘Margin of Safety’.
Dit is het verschil tussen de intrinsieke waarde en de huidige prijs. Dit is het concept waar waardebeleggen om draait.
“Hoe geweldig een bedrijf ook is, het is geen oneindige prijs waard. We moeten een prijs hebben die logisch is en een veiligheidsmarge geeft, gezien de normale wisselvalligheden in het leven.” – Charlie Munger
Wanneer de checklist nog in ontwikkeling is, kan je veel leren uit het verleden. Kijk naar aandelen waarvan de koers sterk is gedaald en achterhaal de oorzaak.
Misschien was het concurrentievoordeel toch minder sterk dan gedacht? Heeft het management verkeerde beslissingen genomen? Wat waren de voortekenen?
Neem de tijd voor het maken van je checklist. Perfectioneer hem en vul hem altijd in voor je een nieuw bedrijf in de portefeuille opneemt. Vul hem niet te gehaast in wanneer je ‘al zeker weet’ dat je een topbedrijf gevonden hebt.
Alleen bedrijven die op ieder onderdeel van de checklist zeer goed scoren zijn het waard om in je portefeuille op te nemen.