Educatie
Educatie

Zo werd Warren Buffett de allerbeste belegger

Ronald 1 mei 2019

We kennen Warren Buffett allemaal als een wat oudere man aan het hoofd van Berkshire Hathaway. Maar Buffett staat al bijna drie decennia zo goed als onafgebroken in de top vijf van rijkste mensen ter wereld. Een unieke prestatie. In deze blog nemen we jou mee naar de begindagen van deze historische tocht naar enorme rijkdom.

Het begon allemaal toen Buffett tien jaar was tijdens een schooluitstap naar de New York Stock Exchange. Kleine Warren zag hoe het er op Wall Street aan toe gaat. Hij realiseerde zich dat hier enorm veel geld moest rondgaan.

Buffett is enorm leergierig en begint boeken te lezen over beleggen. Op een van zijn vele bezoeken aan de lokale bibliotheek trekt hij het boek “One Thousand Ways to Make $1,000” uit de kast.

‘Duizend maal duizend’ denkt Buffett, ‘dat is één miljoen dollar!’

Hoe Buffett miljonair wou worden

Tijdens het lezen van het boek ziet de kleine Buffett hoe krachtig het rente-op-rente-effect kan zijn: begin met een startkapitaal van $1.000 en tegen 10% rente groeit dit bedrag na 10 jaar uit tot $2.600, en na 25 jaar is dat al $10.800.

Dit inzicht zal een van de hoekstenen blijken van zijn beleggingsfilosofie en het toont hem hoe hij op basis van een eenvoudig principe een fortuin kan vergaren.

Buffett zijn eerste aandelen

Op zijn elfde had Warren Buffett al 120 dollar bij elkaar gespaard. Hiermee kocht hij zijn eerste aandelen: drie stuks Cities Service Preferred aan 38,25 dollar per aandeel.

Niet veel later daalde het aandeel tot 27 dollar. Maar Buffett schoot niet in paniek en wachtte. Daarna herstelde het aandeel en Buffett verkocht met een kleine winst aan 40 dollar. Daarna zou Cities Service Preferred nog verder stijgen tot boven 200 dollar.

Warren Buffett Cities Service Preferred

Opnieuw twee wijze lessen voor de jonge Buffett.

Hoe geld meer geld kan maken

Maar Buffett besefte ook dat je geld nodig hebt om meer geld te maken. Daarom ging hij allerhande jobs doen. Hij verzamelde golfballetjes, verkocht popcorn, kauwgom, Coca-Cola en creëerde zelfs notieblaadjes om te wedden op paardenraces. Op een gegeven moment was Warren Buffett zelfs eigenaar van een tankstation.

Aan het einde van zijn middelbare school had Buffett al verschillende jobs en bedrijfjes achter de rug. Zo bezorgde hij ook meer dan 600.000 kranten in zijn wijk. Dat leverde hem zo’n 5.000 dollar op. Buffett had op het einde van zijn schoolcarrière meer geld dan de meeste leerkrachten waar hij les van kreeg.

Buffett zijn studies

Warren Buffett had ook begrepen dat veel lezen een positieve impact heeft op de kennis. Nu nog leest Buffett 80% van zijn tijd.

Toch zorgde al die kennis er niet voor dat hij toegelaten werd tot de Universiteit van Harvard. Hij werd afgewezen omdat hij geen ‘netwerk’ had om binnen te geraken. Ontgoocheld stortte hij zich op nog maar een boek: The Intelligent Investor.

The Intelligent Investor Benjamin Graham

Het was het boek dat Buffett definitief maakte wie hij nu is: een van de beste beleggers ter wereld. The Intelligent Investor is geschreven door David Dodd en Benjamin Graham. Buffett ging uiteindelijk naar de Columbia Business School waar hij de kneepjes van het vak leerde van zijn grote idool, Benjamin Graham.

✅ Ontsnap aan de volgende beurscrash met 4 spotgoedkope aandelen [GRATIS Gids]