Educatie
Educatie

Wat we kunnen leren van Michael Steinhardt

Joeri 11 februari 2020

Steinhardt is een relatief onbekende belegger. Veel particuliere beleggers hebben nog nooit van hem gehoord. Hij heeft echter een fenomenaal trackrecord, zelfs vergeleken met de bekende namen van Wall Street. Over een periode van maar liefst 28 jaar behaalde hij een samengesteld rendement van 24% per jaar. Meer dan het dubbele van het rendement van de S&P 500! Wat kunnen wij leren van zijn tactieken?

Het verbazingwekkende aan de resultaten van Michael Steinhardt is dat hij veel verschillende technieken en asset classes combineerde. Uiteraard investeerde hij in aandelen.

Maar ook in obligaties, opties en valuta. Hij was meer een trader dan een investeerder. Michael Steinhardt focuste op de lange termijn, maar gedroeg zich als een trader. Hij hield posities meestal maar kort aan; tussen de 1 en 30 dagen.

Steinhardt verdubbelde zijn vermogen iedere 3 jaar, gedurende 28 jaar. Wanneer iemand met zo’n geschiedenis advies geeft, is het de moeite waard om er naar te luisteren.

“For me, running hedge funds was an art. It was something that I thought I did exceptionally well, and most of the world did not. But they didn’t care the way I did.” – Michael Steinhardt

De zes tips voor succesvol beleggen volgens Michael Steinhardt.

Tips voor beleggen

Fouten

Maak al je fouten vroeg in het leven. Hoe meer moeilijke lessen je vroeg leert, hoe minder fouten je later maakt.

Geniet

Zorg ervoor dat je altijd je geld verdient met iets wat je leuk vindt.

Intellect

Daag jezelf intellectueel uit. De sleutel tot goed onderzoek is het opnemen van zoveel mogelijk informatie zodat je als eerste een verandering aan ziet komen.

Beslissingen

Neem goede beslissingen, zelfs met onvolledige informatie. Je beschikt nooit over alle informatie die je nodig hebt. Het gaat erom wat je doet met de informatie die je wel hebt.

Intuïtie

Vertrouw altijd op je intuïtie, dit is je verborgen supercomputer. Het kan je helpen het juiste te doen op het juiste moment, als je het maar een kans geeft.

Denk groot

Doe geen kleine investeringen. Wanneer je financieel risico loopt, zorg er dan voor dat de beloning groot genoeg is. Het moet de tijd en moeite rechtvaardigen die je steekt in het maken van de beslissing.