Educatie
Educatie

5 lessen uit de brieven van Arlington Value

Joeri 2 juni 2020

Bij succesvolle waardebeleggers denken we al snel aan het ‘Orakel uit Omaha’. Maar hij is natuurlijk niet de enige. Er zijn meer zeer succesvolle waardebeleggers, die het met minder roem moeten doen. Bijvoorbeeld het hedgefonds Arlington Value, gerund door Allan Mecham. Dit fonds behaalde over de laatste 12 jaar gemiddeld +19% per jaar.

Een van zijn andere fondsen, het AVM Ranger Fund, scoort nog beter. Het AVM Ranger Fund behaalt zo’n +38% rendement per jaar sinds 2008. Wat kunnen we leren van deze minder bekende waardebelegger?

Uit de jaarlijkse brieven van Mecham valt veel te leren. We hebben vijf thema’s gevonden die hierin vaak terugkomen.

Minder (niet meer) informatie is beter

Mecham is van de oude stempel. Hij leest veel kranten en vermijdt sensationele nieuwsmedia op tv en internet. Zorg dat je niet afgeleid raakt en richt je op wat echt belangrijk is.

“Ik ben het oneens met het idee dat meer informatie altijd beter is.” – Allan Mecham, brief van 2008

Vermijd ruis.

Het verkopen van een geweldig bedrijf is bijna altijd een vergissing

In een perfecte wereld kopen vinden we bedrijven met een fantastisch management die kapitaal goed kunnen inzetten. En dan wachten we.

Er voldoet maar een heel klein deel van de bedrijven aan onze criteria, en zelfs als je er een gevonden hebt kan het moeilijk zijn om ze lang vast te houden.

“Verkopen is moeilijk, en mijn track record suggereert dat het meestal een vergissing is.” – Allan Mecham, brief van 2010

Inactiviteit is de sleutel tot succes

Leer niets te doen.

Dit punt hoort bij het 2e punt op deze lijst. Je moet geduldig zijn. Aan de ene kant met het wachten op kansen, en vervolgens met het aanhouden van geweldige bedrijven.

Om te kunnen profiteren van het krachtige samengestelde rendement is geduld geen pre, het is een must.

Focus op de lange termijn

Heb de mentaliteit van de eigenaar van het bedrijf. Richt je dus op de lange termijn. Het denken als eigenaar verandert wat je belangrijk vindt in een bedrijf.

Als je van plan bent een bedrijf voor decennia vast te houden worden sommige dingen minder relevant. Bijvoorbeeld of de winst per aandeel dit kwartaal een cent boven of onder de verwachting uitkomt.

Concentratie (en niet diversificatie) is essentieel voor een beter rendement

Veel beleggers hebben moeite met een geconcentreerd portfolio. Overal hoor je dat je moet spreiden en diversificeren. De meeste fondsen bevatten veel te veel aandelen en volgen hierdoor in feite de index.

Daar is zelfs een term voor: ‘index-huggers’.

Mecham had al vroeg in zijn carrière in de gaten dat je het anders moet aanpakken.

“Het resultaat is een geconcentreerde portfolio wat doorgaans volatieler is dan de indexen. Een situatie die niet goed wordt verdragen door leken en Wall Street.” Allan Mecham, brief van 2010

Conclusie

Als je op de lange termijn de markt wil verslaan moet je geconcentreerd beleggen. Investeer fors in bedrijven waarvan je denkt dat ze een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal zullen behalen.

Combineer deze strategie met een lange beleggingshorizon en het geduld om vaak niets te doen. Dan ben je goed op weg om vergelijkbare rendementen als Allan Mecham te realiseren.