Philip Fisher was een van de beste beleggers aller tijden. Hij richtte in 1931 zijn bedrijf Fisher & Co. op. In de 70 jaar die daarop volgde heeft hij zijn klanten enorme rendementen bezorgd. In zijn boek ‘Common Stocks and Uncommen Profits’ omschrijft hij zijn visie. Hierin vinden we ook de onderstaande checklist.
Fisher kocht alleen de beste bedrijven, met goede groeivooruitzichten. Vervolgens hield hij deze zeer lang aan in een geconcentreerd portfolio. Deze zeer succesvolle strategie heeft hij samengevat in 15 punten. Met deze checklist vind je bedrijven onder een sterk management met goede vooruitzichten.
Volgens Fisher moet een bedrijf aan de meeste van deze 15 punten voldoen om te worden beschouwd als een kansrijke investering.
1. Levert het bedrijf producten of diensten in een markt met voldoende groeipotentieel? Er moet ruimte zijn voor een aantal jaar van substantiële groei. Het product of dienst moet hier dus geschikt voor zijn, en de markt groot genoeg.
2. Heeft het management de vastberadenheid om te blijven ontwikkelen? Elke markt raakt op een gegeven moment verzadigd, om hoge groei vast te houden moet het bedrijf zich blijven ontwikkelen.
3. Hoe staat het met de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling? Om nieuwe producten te ontwikkelen moet hierin geïnvesteerd worden. Hun inspanningen moeten zowel efficiënt als effectief zijn.
4. Hoe staat het met de sales- en marketingafdeling? In een concurrerende omgeving zijn er weinig producten die hun maximale potentieel halen zonder goede marketing.
5. Is de winstmarge de moeite waard? Een bedrijf kan enorme groei laten zien, maar deze groei moet ook voldoende marge opleveren om de aandeelhouders te belonen.
6. Wat doet het management om de marges te behouden, of beter nog, te verhogen? Door inflatie en concurrentie is het moeilijk om marges op peil te houden. Voor de investeerder is de winstmarge in de toekomst veel belangrijker dan die uit het verleden.
“Once a stock has been properly selected and has borne the test of time, it is only accasionally that there is a reason for selling it at all.” – Philip Fisher
7. Hoe gaat het bedrijf om met zijn werknemers? Tevreden werknemers zijn productiever en er is minder sprake van – kostbaar – verloop. Kijk naar de houding van het management richting het personeel en of arbeidsgeschillen snel opgelost worden.
8. Hoe staat het met de directie, hebben ze een goede relatie onderling? Bij familiebedrijven is het belangrijk dat de meest geschikte persoon de promotie krijgt, niet degene met de familieband. Het inkomen van de directie moet in lijn zijn met de sector.
9. Heeft het bedrijf voldoende diepgang in het management? Wanneer een bedrijf decennialang blijft groeien moet er voldoende talent zijn binnen de volgende lagen van het management. Topmanagement begrijpt dat in een groeiend bedrijf veel gedelegeerd moet worden.
10. Maakt het bedrijf goede kostenanalyses? Om langdurig uitzonderlijke groei vast te houden moet het bedrijf goed inzage hebben in de kosten. Dit is voor een belegger vaak moeilijk vast te stellen. Makkelijker is het om te herkennen wanneer een bedrijf dit niet goed doet, deze ondernemingen moeten dus vermeden worden door beleggers.
11. In welke mate heeft het bedrijf een voorsprong op concurrentie? Hoe deze voorsprong eruit ziet is sterk afhankelijk van de sector waarin het bedrijf opereert. De belegger moet dus een goede kennis hebben van de sector.
12. Geeft het management winstvooruitzichten voor de lange termijn? Beleggers moeten een langetermijnvisie hebben, dus de voorkeur gaat uit naar bedrijven die ver vooruit kijken. Pas op voor management wat veel waarde hecht aan het verslaan van kwartaalvoorspellingen van analisten.
13. Moet toekomstige groei gefinancierd worden met de uitgifte van aandelen? Zoek als belegger naar bedrijven met voldoende liquide middelen of toegang tot voordelige financieringen. Groei moet niet gepaard gaan met verwatering van het eigendom van de huidige aandeelhouders.
14. Spreekt het management openhartig? Niet alleen in goede tijden, maar juist ook in slechte tijden. Elk bedrijf, ook de allersterkste, krijgt te maken met teleurstellingen en tegenslagen. Juist dan verwacht je totale openheid van zaken van de directie.
15. Is het management integer? Diverse sterke bedrijven zijn ten val gebracht door boekhoudschandalen of ander niet integer handelen van de directie. Hoe hoog een bedrijf ook scoort op de andere 14 punten op deze lijst, als er vraagtekens zijn bij de integriteit van het management is het niet de investering waard.