Veel (beginnende) beleggers negeren dividendaandelen en lopen hiermee veel rendement mis. Het vooroordeel gaat dat deze aandelen, naast het dividend, geen groei opleveren. Er zijn diverse onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Maar hoe vind je de beste dividendaandelen?
Een van de onderzoeken die het belang van dividendaandelen aantoont is van J.P. Morgan Asset Management uit 2013. Hier werd het rendement vergeleken tussen bedrijven die geen dividend betaalden versus bedrijven die wel constant een dividend uitbetaalden. Veel bedrijven in die laatste categorie verhoogde de uitkering ook nog eens regelmatig.
In de periode 1972 – 2012 was het jaarlijkse rendement voor de ‘non-dividend aandelen’ slechts +1,6%. Aan de andere kant van het spectrum was het gemiddelde rendement +9,6% per jaar.
Een verschil van +8 procentpunt in het voordeel van de dividendaandelen!
Maar niet elk dividendaandeel is even aantrekkelijk. Houd bij je zoektocht naar de beste dividendaandelen in ieder geval rekening met deze drie aspecten.
Dit geldt eigenlijk altijd bij het beleggen, dus ook voor het beleggen in dividendaandelen. Veel bedrijven betalen een dividend; zo’n 80% van de bedrijven in de BEL20 en AEX. Alleen kijken of een bedrijf dividend uitbetaalt, is dus onvoldoende om een selectie te maken.
Je wil dus de sterkste bedrijven, die laten vaak het dividend alsmaar groeien. De aandeelhouder krijgt dus een steeds hogere vergoeding voor zijn risico. Je wil dus bedrijven die je met een gerust hard decennialang aan kan houden. Vooral bij deze aandelen geldt dat het voordeel steeds groter wordt naarmate je de aandelen langer vasthoudt.
Hiermee bedoelen we uitdrukkelijk niet dat je moet zoeken naar de aandelen met het hoogste dividendrendement. Een extreem hoog dividendrendement is vaak een slecht teken.
Maar als dividendbeleggers willen we wel een minimale beloning. Het minimumrendement is van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de verwachte groei van het dividend, hoe gemakkelijk het bedrijf het kan betalen en de huidige rentestand.
Realiseer je dat het dividendpercentage door twee factoren beïnvloed wordt: het uitgekeerde dividend over de laatste 12 maanden en de huidige aandelenkoers. Wanneer de aandelenkoers ver terugvalt, en het dividend (nog) niet verlaagd of geannuleerd is, levert dit dus een hoog percentage op.
Dit betekent niet dat dit per definitie een slechte investering is, maar doe wel extra goed je onderzoek.
Wanneer een bedrijf de uitkering consequent, bijvoorbeeld ieder jaar, kan verhogen is dat over het algemeen een goed teken. Blijkbaar is er steeds meer winst en cashflow om de aandeelhouders te belonen.
Bij bedrijven die de uitkering gestaag verhogen wordt het rente-op-rente effect steeds sterker. Tijd is in je voordeel! Houd deze aandelen lang vast en je ‘Yield on Cost‘, het rendement op je oorspronkelijk investering, wordt alsmaar hoger.
Ter illustratie: de aankoop van Coca-Cola (KO) door Warren Buffett. Hij investeerde fors in dit bedrijf in de jaren ’80. Na een aantal stock splits ligt zijn gemiddelde aankoopkoers rond de $ 3,25 per aandeel. Momenteel keert KO per jaar $ 1,64 aan dividend uit. Dit geeft een Yield on Cost van meer dan +50%.
Iedere $ 1.000 die zo’n 35 jaar geleden werd geïnvesteerd levert nu $ 505 per jaar op.
Alleen aan dividend.
Ieder jaar weer.
En dat wordt in dit geval ook nog eens ieder jaar verhoogd.
Dit is de kracht van dividendaandelen.