Beleggen
Beleggen

Let op … ‘De Kannibalen’ (Charlie Munger)

Ronald 28 november 2022

“Pay attention to the cannibals” … is een citaat van Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett. Hij doelt hiermee op een deel van de beurs die door beleggers vaak over het hoofd wordt gezien. In het Nederlands … de Kannibalen.

Dit zijn ondergewaardeerde aandelen, die veel cash genereren en een sterke balans hebben. De hoge kasstromen gebruiken ze vervolgens om op grote schaal consequent eigen aandelen in te kopen.

Deze bedrijven kregen de bijnaam ‘Kannibalen’ omdat ze zichzelf langzaam maar zeker ‘opeten’.

Hiermee creëren ze een enorme waarde voor de aandeelhouders.

Door het inkopen van eigen aandelen groeien de cijfers per aandeel namelijk zeer snel, en de beurskoers volgt deze cijfers.

Een overzicht van Kannibalen die in de afgelopen 10 jaar het meeste van hun eigen aandelen inkochten:

Sommige van deze bedrijven kochten in de afgelopen 10 jaar meer dan de helft van de eigen aandelen in.

Dit leverde de aandeelhouders een rendement op tussen de +14% en +51% per jaar!

In deze periode boekte indexbeleggers in de S&P 500 een rendement van +12,2% per jaar.

Dat betekent dat zelfs de Kannibaal met het laagste rendement beter presteerde dan de index.

Als dat niet interessant is …

Onderzoek Mohnish Pabrai

Waardebelegger Mohnish Prabai is ook een groot voorstander van beleggen in Kannibalen. Hij toonde de buitengewone rendementen aan in een onderzoek naar wat hij ‘Uber Cannibals’ noemt.

Dit zijn bedrijven die in extreem hoog tempo eigen aandelen inkopen. Het resultaat van dit onderzoek is indrukwekkend, zeker wanneer we het opnieuw vergelijken met de index.

Het onderzoek betrof de periode van 1992 tot en met 2006. Het verschil in rendement is alleszeggend:

  • S&P 500: +9,2% per jaar, totaal +804%
  • Kannibalen: +15,5% per jaar, totaal +3.542%

Het verschil in rendement is dankzij het rente-op-rente effect enorm.

Zo steeg een investering van $ 10.000 in de S&P 500 in 1992 naar ruim $ 90.000 in 2006.

Geen slecht resultaat.

Maar het blijft ver achter bij de Kannibalen.

Daarbij groeide de $ 10.000 in 1992 namelijk uit tot maar liefst $ 3,6 miljoen in 2006.

Daarom zegt Munger: “Let op de Kannibalen”!


De Kannibalen van Berkshire (blauw) versus de S&P 500 (oranje)

Kannibalen bij Income Value

Er zijn veel overeenkomsten tussen sterke dividendaandelen en succesvolle Kannibalen.

Beide zijn bedrijven met een schone balans en hoge vrije kasstromen, die de aandeelhouders flink belonen. Het verschil is enkel of ze de aandeelhouders belonen via een dividend en/of het inkopen van eigen aandelen.

Daarom is er binnen het Income Value Rapport een speciale sectie voor de beste Kannibalen van de beurs.

Dit onderdeel bevat momenteel acht posities. Hiervan beschouwen de gespecialiseerde analisten er op dit moment zes als (sterk) koopwaardig.

Dit zijn stuk voor stuk bedrijven die constant eigen aandelen inkopen, soms wel met tientallen procenten per jaar. Ook deze aandelen maken zich op om de komende jaren extreem hoge rendementen te verzorgen.

Let op!

Dit is unieke research die u nergens anders kan vinden in de lage landen.

Hiermee kan u écht een verschil maken!

✅ Aandelen Porsche met een korting van -60% [GRATIS Gids]

Lees ook:

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.