Aandelen
Aandelen

Berkshire Hathaway: de kompas bij financiële en/of geopolitieke turbulentie

Ronald 1 december 2022

Wanneer je in periodes van financiële en/of geopolitieke turbulentie op zoek bent naar een kompas, dan is het goed om te kijken wat Berkshire Hathaway van Warren Buffett en Charlie Munger doet. Zij sluiten zich af voor ‘emoties en andere ruis’ als het gaat om beleggen en laten zich primair leiden door de fundamentele performance en vooruitzichten van bedrijven. Dit in combinatie met hoe ze op dat moment gewaardeerd zijn.

De afgelopen maanden was de beurs geregeld een ware achtbaan, dus kijken we graag wat Berkshire Hathaway heeft gedaan.

Aan- en verkopen in Q3 2022

Buffett en Co hebben in het 3e kwartaal voor 9 miljard dollar aan aandelen gekocht en 5,3 miljard doller verkocht. Netto dus +3,7 miljard dollar gekocht.

Dat geeft aan dat ze de waarderingen in diverse bedrijven als aantrekkelijk zagen.

Ze hebben onder meer hun belang in het oliebedrijf Occidental Petroleum verder uitgebreid van 20% naar 20.9%.

Andere opvallende aankopen waren

  • Taiwan Semiconductor (chip bedrijf)
  • Louisiana-Pacific Corporation (bouwbedrijf)
  • Jefferies Financial Group Inc (financiële dienstverlener)
  • Paramount Global (entertainment).

Dit zijn vooral cyclische groeifondsen, die momenteel qua koers flink lager staan (of eerder dat kwartaal stonden) vanwege recessie zorgen.

Dat betekent dat ze bij Berkshire Hathaway alweer voorbij een mogelijke recessie kijken waar iedereen nu zo bezorgd over is.

En er vanuit gaan dat de beurzen daarna wel weer terugkeren naar oude patronen/waarderingen.

Dit rationale contraire handelen is ook een belangrijke pilaar binnen het Value beleggen.

Verkopen

De verkopen waren juist de banken:

  • US Bank
  • Bank of New York Mellon

Dit komt vermoedelijk door de gestegen rentes.

Deze banken leveren nog steeds een leuk dividend op, maar door de renteverhogingen in de VS zijn er vergelijkbare inkomsten via rente op nog veiligere beleggingen zoals in (staats)obligaties.

Ook zal vermoedelijk mee hebben gespeeld dat banken het in een recessie moeilijker hebben doordat ze meer moeite hebben om uitgezette leningen terugbetaald te krijgen en bedrijven minder enthousiast lenen.

Inkoop eigen aandelen

De analisten van Veilige Havens (waar deze analyse integraal uit komt) vroegen zich in het september rapport al af of Buffett en Co weer eigen aandelen zouden gaan inkopen.

Uit hun Q3 2022 publicaties blijkt dat ze dit inderdaad weer deden. Ze kochten voor ruim 1 miljard dollar aan eigen aandelen in.

Het klopt dus dat ze ook zelf hun eigen bedrijf aantrekkelijk gewaardeerd vonden op de beurs.

Waardering nu

Naast de waardevolle inzichten die we halen uit het doen en laten van de beleggingsgoeroes van Berkshire Hathaway is het ook verstandig te kijken wat de koers van hun bedrijf zelf doet.

De makkelijkste manier om te profiteren van hun succesvolle beleggingsstrategie is door in hun eigen bedrijf te investeren.

(Daarbij kijken wij wel naar de klasse B aandelen en niet naar de oorspronkelijke klasse A aandelen die voor orde grootte USD 450.000 – 500.000 worden verhandeld.)

De klasse B aandelen zijn veel kleinere participaties en werden 20 jaar geleden geïntroduceerd. Ze staan momenteel rond USD 315 per aandeel en zijn daarom een stuk toegankelijker voor de meeste (particuliere) beleggers.

De koers is sinds het September rapport (destijds USD 275) weer met ruim 10% gestegen.

Destijds gaven onze Veilige Havens analisten al aan dat het bedrijf aantrekkelijk gewaardeerd is als de prijs versus onderliggende bezittingen ratio onder de 1.3 staat.

Dat is ook het moment dat ze zelf overwegen eigen aandelen in te kopen.

Op dit moment is echter de koers weer aardig gestegen en is de ratio 1.5.

Dat betekent dat beleggers nu beter geen aandelen in Berkshire Hathaway kunnen bijkopen, maar wachten tot deze weer onder de USD 270 staan.

De “goedkopere” klasse B aandelen bedoelen we hier welteverstaan.

Op dit moment hanteren onze Veilige Havens analisten dus een ‘Houden’ advies.

Beleggen in Veilige Havens

Bovenstaande is een integrale copy paste uit het meest recent Veilige Havens rapport.

Naast een uitgebreide update van Berkshire Hathaway staan er ook nog twee uitgebreide analyses in van:

  • Energie opslag aandeel
  • Energie transport aandeel

Berkshire Hathaway zelf werd in maart 2020 aangeraden aan een koers van 179 dollar.

Beleggers die onze Veilige Havens analisten hebben gevolgd, staan nu dus op een winst van ruim +70%.

Momenteel staan er nog 12 aandelen in de selectielijst met een ‘Kopen’-advies.

8 aandelen met een ‘Opbouwen/Cumuleren’-advies

Wie aan de slag wil met een mooie selectie aan defensieve aandelen voor veel winst, kan dus onmiddellijk aan de slag met 20 aandelen.

En dat voor minder dan 150 euro per jaar.

Foto Warren Buffett: Fortune Live Media via Flickr

Vul je e-mailadres in en we sturen een mail met PDF dat uitlegt hoe jij aandelen Porsche kan kopen met -60% korting.

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.