Beurs
Beurs

Daar komt de correctie!

Joeri 3 januari 2020

Voor (Amerikaans) aandelen was 2019 een fantastisch jaar. De S&P 500 index heeft het jaar afgesloten met een rendement van circa 30%. Hoe lang gaat dit nog door? Waardebeleggers bereiden zich voor.

Het geweldige resultaat van 2019 moet wel in een bredere context gezien worden. Beleggingsjaar 2018 werd namelijk niet al te best afgesloten. In het laatste kwartaal van 2018 daalde de indexen met meer dan 20%. Een groot deel van het rendement uit 2019 was dus een herstel van de terugval uit 2018.

De S&P 500 was eigenlijk al een stuk langer vlak. Beleggers die januari 2018 instapten zagen na een hoop gekwakkel pas in oktober van dit jaar weer groene cijfers.

In het laatste kwartaal werd de opwaartse beweging weer gevonden en zijn nieuwe records gevestigd.

Nieuwe records op de beurs

Deze nieuwe records zorgen ook voor een hoge koers/winst verhouding. Beleggers betalen nu gemiddeld meer dan 24 keer de winst. Ver boven het normale niveau van rond de 15 a 16 keer.

Daarnaast ligt de huidige koers opvallend hoog boven de voortschrijdende gemiddelden. Deze niveaus zijn de afgelopen zes jaar slechts drie keer eerder voorgekomen. Alle keren volgde een (kleine) correctie.

In januari 2014 van ruim 6%, in maart 2017 van ruim 3% en in het eerste kwartaal van 2018 van circa 12%.

Bron: Gerring Capital Partners, StockCharts.com

Beurscorrectie: wanneer en hoe fors?

De kans is groot dat we binnenkort weer een dergelijke correctie krijgen. Historisch gezien volgen grotere uitslagen pas vanaf half januari. Beleggers mogen zich voorbereiden op een terugval in het eerste kwartaal van 9% – 12%.

Als de index voor die tijd verder stijgt, zal de correctie forser worden. Deze correctie zal vermoedelijk een herstel zijn richting de voortschrijdende gemiddelden van 200 of 400 dagen, zie de grafiek hierboven.

Kansen voor beleggers

Zoals altijd biedt een terugval van de indexen kansen. Wanneer de correctie komt moet je als waardebelegger niet schrikken maar er juist van profiteren.

Volatiliteit in de markt is normaal, en correcties horen hierbij. Dit is hét moment om uit te zoeken welke Amerikaanse aandelen je toe wil voegen aan de portefeuille.

Het kan ook verstandig zijn nu wat winst te nemen op posities die erg hard van stapel zijn gelopen. Met die cashpositie kan je dan de komende maanden vermoedelijk gaan shoppen.

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]