Beurs
Beurs

Hoe een beurscrash het risico verlaagt

Joeri 17 maart 2020

In januari 1931 besloot Benjamin Roth, een advocaat uit Ohio, een gedetailleerd dagboek bij te houden. Hij omschrijft wat er gebeurt tijdens een economische terugval. Het ontvouwt zich tot wat we later De Grote Depressie noemen. Ondanks dat Roth dit ongeveer 90 jaar geleden schreef kunnen we er vandaag in dit volatiele beursklimaat nog steeds van leren.

Roth is geobsedeerd door de aandelenmarkt. Hij noteert koersen en analyses van bedrijven. In zijn dagboek lezen we de ontwikkelingen tijdens een crisis en hoe de emoties hoog oplopen.

Hoe heftig het momenteel ook lijkt, het is niet terecht om de afgelopen weken te vergelijken met De Grote Depressie. De werkloosheid is zeer laag en de economie draait (hier en daar) nog steeds.

Toch is er wel iets omgeslagen: het sentiment. Het is moeilijk een periode te vinden waarin het sentiment zo snel veranderde als in de afgelopen maand. Deze abrupte verandering voedt zichzelf en zal waarschijnlijk de economie daadwerkelijk raken.

Laten we de lessen van Benjamin Roth van 90 jaar geleden niet vergeten: we komen hier doorheen!

Dit zal niet makkelijk zijn. Voor sommigen zal het zelfs pijnlijk zijn. Maar een beursklimaat wat de afgelopen jaren zoveel gegeven heeft, vraagt af en toe iets terug.

Risk vs reward

Uit ervaring weten we dat een bear market de mogelijkheid voor een forse run omhoog creëert. Een bull market doet hetzelfde, maar dan in tegenovergestelde richting.

Het is makkelijk tijdens een bull market positieve trends te extrapoleren en gemakzuchtig te worden. Tijdens een bear market zijn beleggers veel bewuster van de risico’s en zijn ze terughoudend.

Terwijl aandelen juist veel voordeliger zijn.

Deze angst voel je ook in het dagboek van Roth. De theorie is niet ingewikkeld, maar ook voor Roth was het moeilijk om met de dalende koersen en paniek om te gaan.

De verhouding tussen risico en rendement is de afgelopen maand sterk verbeterd. Dit zegt echter niets over het bereiken van een mogelijke bodem, dat weten we pas achteraf.

“De aandelenmarkt voorspelt de omstandigheden van het bedrijfsleven slechts in beperkte mate. Het begin van een beweging op de beurs wordt meestal veroorzaakt door een trend in het bedrijfsleven. Uiteindelijk komt deze beweging te hoog of te laag uit, door het extreme optimisme of wanhoop van de menselijke psyche.” – Benjamin Roth

Opdracht 1: Overleven

We moeten nu ‘financieel overleven’. Het gaat daarbij niet alleen over een tekort aan aan liquide middelen. Een constant rendement van 8% per jaar is beter dan aan een paar jaar een rendement van 20% om vervolgens alles te verkopen na een crash.

Deze manier van overleven is misschien wel belangrijkste aspect van de groei van vermogen op lange termijn. Overleven betekent ook het hebben van een strategie waarbij je psychologisch en financieel voorbereid bent op een daling.

“Tijdens depressies worden de grootste winsten gemaakt. De investeerder met liquide middelen en de moed om te handelen legt er de basis voor enorme winsten.” – Benjamin Roth

Tijd

Onthoud dat het verwerven van een vermogen meerdere decennia duurt. Achteraf wordt er ook op die manier naar gekeken. Beoordeel resultaten en koersen niet op maand- of kwartaalbasis.

Het ziet er de laatste tijd niet goed uit op de beurs. Misschien ziet het de komende tijd er ook niet goed uit. Maar houd vol, we komen hier doorheen!

✅ Hoe kan je een beurscrash verslaan [Gratis Gids]