Aandelen
Aandelen

6 tips voor succesvol dividend beleggen

Joeri 30 januari 2020

Dividendbeleggers zijn er in alle soorten en maten. Sommigen hebben al een mooi portfolio en leven van het dividend. Anderen beleggen voor de lange termijn en richten zich vooral op groei van het dividend en het vermogen. Ongeacht de fase waarin de dividendbelegger zich bevindt, er zijn valkuilen en kansen.

Met de volgende 6 tips word je een succesvol dividendbelegger en vermijd je snel gemaakte fouten.

Blijf bij wat je kent

Dit is een veelgehoorde tip, maar hij blijft waardevol. Het maakt eigenlijk niet uit waar je in investeert. Of het aandelen, obligaties, onroerend goed of beleggingsfondsen zijn: beleg in wat je kent en begrijpt.

Er zijn duizenden bedrijven waarvan de aandelen vrij verhandeld worden. Om een mooi dividendportfolio op te bouwen heb je er maar enkele tientallen nodig. Wees dus kritisch.

Richt je op de lange termijn

Koop een bedrijf met de verwachting het voor altijd vast te houden. Door bull en bear markets, economische recessies en natuurlijk in goede tijden.

Tijd werkt in het voordeel van sterke bedrijven.

Heb realistische verwachtingen

De aandelenmarkt is er om je vermogen te beschermen en gestaag te laten groeien. Niet om snel rijk mee te worden. Dividendbeleggers richten zich dus ook op het opbouwen van een sterk portfolio, wat zich decennialang laat uitbetalen.

Zo’n portfolio genereert generaties lang een steeds hoger dividendinkomen.

dividendaandelen

Ga voor een goed totaalrendement, niet alleen een hoog dividendpercentage

De verleiding kan groot zijn om high yield dividendaandelen te kopen. De rekensom lijkt vrij eenvoudig: een aandeel met 8% dividend levert dubbel zoveel inkomen op als een aandeel met 4% dividend. Hoewel dit logisch klinkt, gaat het volledig voorbij aan het verschil in risico. Een hoog dividend is vaak een negatief signaal.

Wanneer er sprake is van verslechterende financiële omstandigheden kan het dividend verlaagd of zelfs helemaal gestopt worden. Je hebt weinig aan een aandeel met 8% dividend wanneer het dividend vervolgens geschrapt wordt en de koers met 30% daalt.

Focus op aandelen met een realistisch dividend wat de komende jaren verhoogd kan worden. Je hoeft high yield aandelen niet helemaal te negeren, maar wees voorzichtig. Ga er nooit vanuit dat het dividend zonder risico is.

Blijf op de hoogte, maar laat je portfolio ook met rust

Een dividendportfolio heeft baat bij de strategie: ‘set it and forget it‘. Dagelijks naar je portfolio kijken heeft geen nut, en het geeft de behoefte om transacties te doen. Selecteer je aandelen zorgvuldig met het plan ze jaren, zo niet voor altijd, vast te houden. Met deze manier van denken wordt de verleiding kleiner om het portfolio te micromanagen.

Blijf wel op de hoogte van hoe het gaat met de onderliggende bedrijven. Bekijk de kwartaalcijfers en houd in de gaten of er niets verandert aan de langetermijnverwachting. Als dat allemaal goed gaat, is niets doen de beste optie.

Heb voldoende kennis om een goede beslissing te maken

Beleggen in dividendaandelen is geen hogere wiskunde en je hoeft er geen accountant voor te zijn. Het is wel belangrijk dat je voldoende kennis hebt om de financiële overzichten te begrijpen.

Cash flow statements, balansen en resultaatoverzichten moet je kunnen lezen en begrijpen. Hieruit blijkt of de onderneming financieel gezond is, en of het dividend veilig is.

Conclusie

Dividendbeleggen is niet altijd eenvoudig. Maar er zijn veelgemaakte fouten die het ingewikkelder en kostbaarder maken dan noodzakelijk. Blijf bij bedrijven die je begrijpt, richt je op de lange termijn en houd je kennis en portfolio up-to-date.

Dat zijn de eerste stappen naar een dividendportolio wat generaties voor inkomen kan zorgen.

P.S. Gebruik kortingscode DIVIDEND voor 10% korting op het Income Value Rapport.