Beurs
Beurs

Is de bodem gezet op de aandelenmarkt?

Joeri 17 augustus 2022

Halverwege juni bevond de S&P 500 zich 23% onder het hoogtepunt van begin 2022. Smallcaps en technologieaandelen waren toen zelfs al zo’n 30% gedaald. Maar sindsdien zijn de indexen weer opgeveerd. Is de bodem gezet?

In slechts anderhalve maand tijd zijn de indexen zo’n 15% gestegen. Is de bodem definitief gezet? Of is dit een tussentijdse rally voordat we de volgende daling inzetten?

Indexen zijn de afgelopen weken met +15% gestegen

Het is moeilijk te voorspellen welke kant de beurs en de economie vanaf hier zullen doen. Zowel ‘the bulls’ als ‘the bears’ hebben goede argumenten. We duiken in de mogelijke scenario’s. 

De bodem is gezet

Het zou goed kunnen dat het ergste achter de rug is, en we vanaf hier de volgende stierenmarkt in gaan. Beleggers die dit voorzien hebben argumenten als:

 • De beurs houdt al rekening met de ergste inflatie
 • Waarschijnlijk zijn Centrale Banken succesvol in het gestaag afremmen van de economie
 • De arbeidsmarkt is nog altijd sterk, zelfs bij de huidige hoge inflatie
 • De laatste kwartaalcijfers van de meeste grote bedrijven waren erg goed
 • Mogelijk zitten we al in een recessie, of komt deze binnenkort, maar de beurs kijkt vooruit
 • Alle risico’s zijn duidelijk zichtbaar, dus de markt heeft dit al ingeprijsd

Enkel een tussentijdse opleving

Aan de andere kant van de discussie vinden we beleggers die minder positief zijn over de korte termijn. Zij denken dat deze rally een tijdelijke opleving is, en dat de berenmarkt nog lang niet voorbij is. We horen argumenten als:

 • De inflatie is misschien al op het hoogste niveau, maar we komen er waarschijnlijk zeer moeilijk vanaf
 • Fiscaal en monetair beleid is strikter dan het in jaren is geweest
 • Centrale Banken gaan met hun beleid de economie schaden
 • De renteverhogingen raken de huizenmarkt hard, dit is een belangrijk onderdeel van de economie
 • De arbeidsmarkt reageert altijd traag op verandering, we zullen de pijn pas de komende kwartalen zien
 • Een recessie wordt erger dan verwacht vanwege de combinatie aan unieke omstandigheden

Het blijft onduidelijk

De beurs is altijd moeilijk te voorspellen, en de huidige omstandigheden zijn zeer uitzonderlijk. We zien veel tegenstrijdige informatie. Het is al lastig om te bepalen wat er nu speelt, laat staan waar de beurs naartoe gaat.

Dit zijn de vreemdste economische omstandigheden in decennia. Eerst stortte de economie in door de pandemie, om vervolgens dankzij alle stimulus zeer snel te herstellen. Maar nu moeten we hier de prijs voor betalen. 

Hoe hoog deze prijs is weten we niet, over een paar kwartalen zal duidelijk zijn of de optimisten of de pessimisten gelijk hadden.

Maar voor langetermijnbeleggers is dit ook niet erg relevant. Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s, en volatiliteit en berenmarkten gaan hand in hand met een hoog rendement op de lange termijn. 

Het is in ieder geval duidelijk dat beleggers die blijven kopen, er nu al een stuk beter voorstaan dan anderhalve maand geleden.

Lees ook: