Educatie
Educatie

‘De boerderij’ van Warren Buffett

Joeri 21 mei 2020

Mister Market is een fictief persoon bedacht door Benjamin Graham. We schreven hierover eerder een blog. Warren Buffett heeft een eigen variant van Mister Market: de boerderij. Hij maakt hiermee inzichtelijk hoe beleggers gebruik moeten maken van een volatiele beurs. Tijdens zijn laatste presentatie haalde hij dit voorbeeld aan.

Buffett vergelijkt het principe van Mister Market met het investeren in een boerenbedrijf. Deze vergelijking maakt het voor veel mensen een veel logischer verhaal.

De boerderij

Stel je voor dat een groot bedrag hebt om te investeren. Je besluit hiermee een boerderij te kopen met 50 hectare landbouwgrond.

Voordat je tot aankoop overging heb je uiteraard goed onderzoek gedaan. Je weet de prijs per hectare landbouwgrond en de verwachte opbrengst. Welke gewassen je er kunt verbouwen en tegen welke prijs die gewassen verkocht worden.

Je houdt rekening met goede en slechte jaren. Sommige jaren zul je een goede oogst hebben, en sommige jaren een matige. Daarnaast zal de opbrengst van de oogst per seizoen en per jaar wisselen. Al deze variabelen heb je meegenomen in je berekening. Zo kwam je tot een bepaald bedrag wat je per hectare landbouwgrond wil betalen.

Op basis van de betaalde prijs per hectare verwacht je de komende decennia een mooie jaarlijkse opbrengst te hebben.

De buurman

De boerderij naast die van jou heeft ook 50 hectare landbouwgrond. De grond is van precies dezelfde kwaliteit met precies dezelfde eigenschappen.

De buurman is een beetje vreemd.

Iedere dag komt de boer langs met een prijs per hectare. Voor die prijs wil hij zijn eigen land aan jou verkopen, of jouw land kopen om zijn eigen boerderij te laten groeien.

Aandelen

Zo’n buurman zul je in de landbouw niet snel treffen. maar je hebt ditzelfde principe wel op de beurs. Wanneer je 100 aandelen van General Motors bezit is er op maandagochtend bij het openen van de beurs er altijd wel iemand bereid die aandelen van je te kopen tegen een bepaalde prijs. Of je nog eens 100 aandelen te verkopen.

Dit gaat de hele dag zo door, 5 dagen per week.

Beleggers raken hierdoor vaak verward, en gaan twijfelen aan de bedrijven die ze bezitten. Dat is eigenlijk vreemd.

Laten we teruggaan naar de boerderij.

Productie

De boerderij kocht je met het oog op het langdurige rendement: de productie van de boerderij. Maar nu is er dus die vreemde buurman. Hij is nogal manisch depressief en drinkt waarschijnlijk. Dus de bedragen die hij roept wijken enorm uiteen.

Het enige wat je hoeft te doen is onthouden dat de buurman er is om je te dienen en niet om je te vertellen wat te doen.

Je hebt de boerderij gekocht omdat je het potentieel zag. Je hoeft geen prijs van je buurman te horen. Dit bedrijf heb je gekocht om van het bedrijf zelf te profiteren.

Wat dat betreft is het kopen van aandelen hetzelfde als het kopen van een volledig bedrijf. Je koopt het omdat je het potentieel ziet op de lange termijn, om de vruchten van de opbrengsten te plukken. Maar bij aandelen krijg je een extra voordeel, de buurman.

Beleggen in jouw voordeel

Je hoeft helemaal niet naar hem te luisteren, maar hij roept wel iedere dag zijn prijs. Hij heeft zijn sterke schommelingen. Misschien geeft hij ooit eens een veel te hoge prijs, dan kan je verkopen, als je wil.

Of hij geeft een hele lage prijs en dan heb je de keuze om voordelig je eigen boerderij uit te breiden. Maar het hoeft niet. Je wil jezelf niet in de positie brengen waarin je moet luisteren naar de gekke boer.

Aandelen hebben een enorm voordeel: beleggers roepen constant hun prijs. Je kan hier gebruik van maken, maar het ook vrijwel helemaal negeren.