Beurs
Beurs

De grillen van Mister Market

Joeri 10 februari 2020

Aandelenkoersen fluctueren constant. Beleggers richten zich hierdoor niet altijd op de onderliggende waarde van hun aandelen, maar op de koers. Ze gedragen zich niet als een eigenaar van het bedrijf, maar laten te vaak hun emoties koop- en verkoopmomenten bepalen. Benjamin Graham maakte dit inzichtelijk door het te vergelijken met Mister Market.

Verstandige beleggers baseren hun transacties op de prijs en waarde van een aandeel. Koop aandelen wanneer ze (te ver) onder hun reële waarde geprijsd zijn, en verkoop wanneer ze hier (te ver) boven komen.

Als iedere belegger op deze manier handelt, dan zal de markt efficiënt zijn, en de beurskoersen vrij constant. Maar we zien dagelijks dat dit niet het geval is.

Beurskoersen schommelen hevig, afhankelijk van het sentiment.

“Het is absurd te denken dat de gewone man geld kan verdienen aan marktvoorspellingen.” – Benjamin Graham

Mr. Market

Benjamin Graham bedacht Mister Market om te laten zien hoe een slimme belegger gebruik kan maken van de volatiele beurs. In zijn vergelijking gaat het over hebzucht versus angst en prijs versus waarde.

Partnerschap

Stel je voor: je bezit een deel van een bedrijf. Je hebt een denkbeeldige mede-eigenaar, genaamd Mister Market. Hij roept iedere dag een prijs waartegen hij jouw deel wil aankopen of zijn eigen deel aan jou wil verkopen.

Mr. Market laat zijn emoties altijd de vrije loop. Hij laat zijn enthousiasme en wanhoop de prijs beïnvloeden. Het maakt hem niet uit of jij profiteert van zijn prijs, hij roept gewoon een bedrag wat op die dag goed voelt.

Soms is hij hebberig en roept hij een prijs die boven de fundamentele waarde van het bedrijf ligt. Soms is hij angstig en geeft hij een prijs die onder de waarde ligt.

Heel soms, wanneer de emoties het hoogst oplopen, geeft hij een prijs die extreem ver afligt van de onderliggende waarde van het bedrijf.

Inzicht

Jij hebt je huiswerk gedaan, je weet wat het bedrijf waard is. Je weet dus ook tegen welke prijs je een groter belang wil nemen, en tegen welke prijs je bereid bent afscheid te nemen van je aandeel.

Wanneer Mister Market het niet meer ziet zitten en een prijs geeft die ver onder de waarde ligt kan je besluiten om van hem te kopen. Wanneer zijn euforie geen grenzen kent en hij een veel te hoge prijs biedt kan je aan hem verkopen.

In alle andere gevallen ben je tevreden met je onderneming, en luister je dus niet naar de grillen van Mister Market.

Conclusie

Het is misschien een wat simpel voorbeeld van Graham, maar wel doeltreffend. Op deze manier gaat het er dagelijks aan toe op de beurs. Zoek naar kansen op basis van waarde en prijs, niet op basis van emotie of timing.

De slimme belegger profiteert van Mr. Market door laag van hem te kopen en hoog aan hem te verkopen. Voel je niet schuldig als je hem afzet, hij bepaalt zelf zijn prijs!

Jij besluit alleen om op bepaalde momenten zaken met hem te doen.

Voorbereidingen

Het is belangrijk voorbereid te zijn op de onvermijdelijke schommelingen op de beurs, zowel financieel als emotioneel. Weet wat je te doen staat als de koersen ver af komen te staan van hun onderliggende waarde.

Laat Mr. Market je gedrag niet beïnvloeden maar profiteer van zijn euforie en moedeloosheid. Focus je op het aankopen van mooie en gezonde bedrijven tegen lage prijzen, en je zal fantastische resultaten behalen.

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]