Beurs
Beurs

De jaarlijkse brief van Warren Buffett

Joeri 3 maart 2020

Berkshire Hathaway publiceerde op 22 februari het jaarverslag over 2019. Zoals gewoonlijk keken veel beleggers uit naar de bijbehorende brief van voorzitter Warren Buffett. Deze brief geeft een jaarlijks kijkje in de operatie van Berkshire, maar ook in de visie van Buffett op de aandelenmarkt.

We bespreken vijf belangrijke punten uit de brief over 2019.

Operationele winst Berkshire Hathaway

Buffett, en zijn vice-voorzitter Charlie Munger, dringen erop aan om te kijken naar de operationele winst van Berkshire Hathaway. Deze winst is in 2019 weinig veranderd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Negeer de kwartaal- en jaarlijkse winsten of verliezen uit investeringen, ongeacht of deze wel of niet gerealiseerd zijn. De GAAP winst schommelt enorm door de wisselende koersen van beursgenoteerde holdings van BRK.

Rente en belasting

Buffett is ervan overtuigd dat aandelen een beter rendement opleveren dan obligaties, als de rente en vennootschapsbelasting laag blijven. Hij blijft geloven in het succes van Amerikaanse bedrijven, maar waarschuwt wel voor de volatiliteit van de aandelenmarkten en het gebruik van teveel leverage.

“Morgen kan er van alles gebeuren met de aandelenkoersen. Af en toe zullen er dalingen zijn van 50% of zelfs meer. De combinatie van ‘The American Tailwind’, waarover ik vorig jaar schreef, en het rente-op-rente effect … maken aandelen een veel betere lange termijn optie voor degene die geen geleend geld gebruikt en zijn emoties kan beheersen.” – Warren Buffett

Overnames voor Berkshire Hathaway?

Berkshire Hathaway zoekt constant naar bedrijven ter overname. Deze bedrijven moeten aan drie criteria voldoen.

  • er moet sprake zijn van een goed rendement op aangewend kapitaal
  • het bedrijf moet beheerd worden door bekwame en eerlijke managers
  • het moet beschikbaar zijn tegen een redelijke prijs

De kansen om grote overnames te doen die aan de vereiste eigenschappen voldoen zijn zeldzaam.

Trackrecord Warren Buffett

Na het beoordelen van zijn trackrecord van acquisities trekt Warren Buffett de conclusie dat een acquisitie net als een huwelijk verloopt. Het begint met de feestelijke bruiloft maar later blijkt vaak dat de realiteit afwijkt van de verwachtingen.

Het is meestal de koper die voor onaangename verrassingen komt te staan.

Opvolging voor Buffett en Munger?

Charlie en Warren zijn ‘de urgente zone binnengegaan, met betrekking tot leeftijd’, zoals ze het zelf omschrijven. Ze geven aan dat dit geen geweldig nieuws is voor hen persoonlijk, maar dat de aandeelhouder van Berkshire zich geen zorgen hoeft te maken.

Het bedrijf is 100% voorbereid op het vertrek van Munger en Buffett.

Auteur is long BRK.B.