Analyse
Analyse

De jaarlijkse presentatie van Berkshire Hathaway

Joeri 6 mei 2020

Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse vergadering van Berkshire Hathaway. Met in de hoofdrol uiteraard CEO en grootaandeelhouder Warren Buffett. Waardebeleggers kijken ieder jaar uit naar deze bijeenkomst. Wanneer Buffett uitlegt waarom hij bepaalde beslissingen neemt, is het de moeite waard om te luisteren. Dit jaar vielen ons een aantal dingen op.

Het evenement was dit jaar alleen online te volgen. Helaas was het niet mogelijk om het te organiseren zoals voorgaande jaren. Ter vergelijking: vorig jaar trok de presentatie maar liefst 42.000 nieuwsgierige beleggers. Het heeft dan ook de bijnaam ‘het Woodstock van het kapitalisme’.

Allereerst viel de grote afwezige op: Charlie Munger. De rechterhand van Buffett ontbrak dit jaar. Erg jammer, want we vragen ons af hoeveel van deze presentaties we nog kunnen genieten van zijn wijsheid. Hij is immers al 96 jaar.

Geschiedenisles voor beleggers

Het eerste deel van de presentatie besteedde Buffett aan de Amerikaanse geschiedenis. Hij beschreef hoeveel tegenslagen er zijn geweest. Ondanks al die tegenslagen is de Amerikaanse economie gegroeid tot de grootste ter wereld.

Het is duidelijk dat Buffett voorziet dat de Amerikaanse economie de huidige situatie ook te boven komt.

Hij herhaalde zijn bekende boodschap: “Never bet against America”.

Beleggen in luchtvaartmaatschappijen

Buffett gaf uitleg over zijn recente transacties. Hij verkocht voor circa $ 6,5 miljard aan aandelen. Dit betrof zijn gehele positie in de 4 grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Hij zei dat deze verkopen een uitleg verdiende.

Met het beleggen in deze sector heeft hij een fout gemaakt, gaf hij toe. Hij kon nu zijn positie sluiten tegen een redelijke koers en heeft hier dus gebruik van gemaakt.

Door de pandemie is er fundamenteel veel veranderd, aldus Buffett. De maatschappijen moeten vele miljarden lenen om het hoofd boven water te houden. Hierdoor is de verhouding risk / reward voor Berkshire onaantrekkelijk geworden.

Daarnaast vraagt hij zich hardop af hoe de toekomst van de sector eruit zal zien. Het is nu nog onduidelijk of de sector snel weer zal terugkeren naar de oude hoeveelheden passagiers.

Dit kan, ook wanneer de wereldwijde maatregelen versoepeld worden, nog lang duren. Misschien liggen de hoogtijdagen van de luchtvaart zelfs al achter ons.

Steeds meer cash

Buffett heeft nog steeds een afwachtende houding op de beurs, dit zien we ook met het inkopen van eigen aandelen. De koers van Berkshire daalde in het eerste kwartaal zo’n 30%. Het is veelzeggend dat hij hiervan nauwelijks heeft geprofiteerd door eigen aandelen in te kopen.

Het lijkt erop dat hij zichzelf, en Berkshire Hathaway, voorbereidt op een verdere daling. De cashpositie van BRK is wederom iets gestegen en bedraagt nu een duizelingwekkende $ 130 miljard.

Buffett is dus nog steeds ‘op jacht’ naar goede deals om dit kapitaal aan het werk te zetten. Het feit dat hij nu nauwelijks eigen aandelen inkoopt doet ons denken dat hij in de nabije toekomst kansen ziet.

Overige transacties

Volgende week moet Berkshire alle aandelentransacties uit het eerste kwartaal openbaar maken. Dan zien we wat er precies is gebeurd in het aandelenportfolio.

We weten de hoofdmoot in ieder geval al: de luchtvaartmaatschappijen zijn verkocht en er zijn geen hele grote aankopen. Toch kan deze publicatie verrassen, bijvoorbeeld wanneer hij is begonnen met het innemen van een nieuwe positie.

We blijven het ‘Orakel uit Omaha’ volgen en we publiceren uiteraard de relevante updates.

Auteur is long BRK.B.