Aandelen
Aandelen

De discipline om aandelen vast te houden

Joeri 4 november 2021

Om op de beurs buitengewone rendementen te boeken is ook een buitengewone mate van discipline nodig. Discipline wanneer u aandelen koopt en verkoopt maar vooral: de discipline om aandelen vast te houden. 

De verleiding is groot om winst te nemen wanneer u op een enorme winst staat. Er is ook niets mee om af en toe wat winst veilig te stellen in het kader van risicomanagement, maar bedenk dat het echt grote geld wordt verdiend door aandelen lang vast te houden. 

Het is makkelijk om te kijken naar koersen en te denken ‘had ik dat aandeel 10 jaar geleden maar gekocht’. Maar wees eerlijk. Had u dan echt de discipline gehad om de aandelen al die jaren aan te houden? 

Om een echte multi-bagger in het portfolio te krijgen moet u namelijk een aandeel met een mooie koerswinst blijven vasthouden. Voordat dit tot levens veranderende rendementen leidt moet u niet alleen de aandelen lang vasthouden, u moet er ook veel aanhouden.

Wanneer u tussentijds winst neemt bereikt u nooit dit punt. Met duizend procent winst over een paar honderd euro kunt u namelijk nog steeds niet verhuizen naar een tropisch eiland. 

Het heeft dan ook geen zin om te zoeken naar het volgende aandeel wat honderden of misschien wel duizenden procenten kan stijgen, zonder de discipline om het aandeel gedurende een stijging vast te blijven houden. 

Discipline gaat gepaard met kennis

Het lang vasthouden van aandelen is dus voor veel beleggers moeilijk. De focus ligt namelijk te veel op de koers, en de ontwikkeling hierin. Bij het constant kijken naar een koers, en de bijbehorende winsten of verliezen, maken hebzucht en angst zich snel meester van de belegger. 

Dit is te voorkomen met kennis. Maak de koers minder relevant. Zorg dat u alles weet over het bedrijf, en volg ontwikkelingen in de sector en de gehele economie, op de voet. 

Veel beleggers doen zo’n onderzoek alleen voordat ze een aandeel kopen. Het is belangrijk om dit ook te blijven doen terwijl het aandeel al in het portfolio zit.

Hoe weet u anders wanneer het tijd is om te verkopen? 

Zolang het bedrijf groeit en de vooruitzichten gunstig blijven is het vasthouden van de aandelen meestal de juiste keuze. Bij sommige aandelen leidt dit over een lange periode tot fenomenale, en soms zelfs levens veranderende, rendementen.

Sta hierbij stil wanneer u van plan bent wat winst te nemen.