Beleggen
Beleggen

7 eigenschappen die je nodig hebt als belegger

Joeri 21 december 2021

Succesvol beleggen is niet gemakkelijk, je hebt de juiste eigenschappen nodig. Volgens voormalig hedgefonds manager Mark Sellers gaat het niet zozeer om ervaring, opleidingsniveau of welke boeken je gelezen hebt. Het bezit van de juiste eigenschappen en manier van denken zijn het belangrijkste om succesvol te beleggen.

In een speech aan de universiteit van Harvard benoemde dhr. Sellers zeven van deze factoren. Net zoals bij bedrijven geven deze eigenschappen de belegger een ‘duurzaam concurrentievoordeel’.

Het probleem is dat ze moeilijk te leren zijn, het is vooral een manier van denken.

De kracht om te kopen in tijden van paniek zijn en verkopen in tijden van euforie

Dit is uiteraard een bekend citaat van Warren Buffett, en bij de meeste beleggers bekend. Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk hebben de meeste beleggers er toch veel moeite mee.

Het is moeilijk te kopen wanneer het vrijwel gegarandeerd lijkt dat je geld zult verliezen. Het is misschien nog moeilijker om te verkopen wanneer beurzen blijven stijgen.

Een bijna obsessieve drang om ‘het spel’ te spelen én te winnen

Veel beleggers zijn actief op de beurs omdat ze het leuk vinden. Maar leuk is niet genoeg. De echt succesvolle beleggers zijn er bijna 24/7 mee bezig.

Die groep is constant bezig met onderzoek naar bedrijven en het volgen van de economische ontwikkelingen. Het is bijna een manier van leven.

Leren van fouten

Iedereen maakt fouten. Het verschil tussen gemiddelde belegger en de ‘superbelegger’ is de mate waarin ze leren van hun fouten.

Een goede belegger herkent, analyseert, doorgrond en leert van zijn fouten. Hiermee wordt hij een steeds betere belegger.

Gezond verstand

Hiermee bedoelde Mark Sellers de eigenschap om risico in te kunnen schatten op basis van gezond verstand. Bijvoorbeeld wanneer er een te grote hefboom gebruikt wordt.

Een verstandige belegger neemt geen te grote risico’s omdat hij verblind wordt door potentiële winsten.

Zelfvertrouwen

Het vertrouwen in het eigen oordeel en de kracht om hier aan vast te houden in moeilijke tijden. Het is makkelijk je vast te houden aan je overtuiging zolang de koers van het aandeel stijgt.

Wanneer de koers daalt is dit moeilijk en zal je veel kritiek krijgen. 

Het overzicht houden

Het is belangrijk om zowel diep in de cijfers te kunnen duiken als een overzicht van de gehele situatie te houden. Het gaat er immers om dat de cijfers in perspectief geplaatst kunnen worden.

Slimme beleggers herkennen hoe factoren zoals management de uitkomst van een belegging beïnvloeden.

Consistentie 

Hoe groter de belangen worden, hoe moeilijker het is om aan de eigenschappen vast te houden. Om jaren- of zelfs decennialang hoge rendementen te boeken is een consistente aanpak nodig. 

Dat dit moeilijk is blijkt uit het feit dat zelfs veel professionals maar een korte periode van hoge rendementen hebben. 

Conclusie 

De punten aangehaald in de inleiding zijn uiteraard belangrijk, en geven beleggers een voorsprong. Maar (bijna) iedereen kan boeken over beleggen lezen, en de strategie van succesvolle beleggers kopiëren.

Toch zijn er maar weinig beleggers die op de lange termijn écht hoge rendementen boeken. Dat zijn de beleggers die de juiste eigenschappen bezitten.