Educatie
Educatie

5 boeken voor de doe-het-zelf belegger

Joeri 26 november 2019

Een belangrijke eigenschap van succesvolle beleggers is de constante honger naar kennis. Nu lijkt dat geen probleem; in deze moderne tijd is er een onuitputtelijk bron aan beursnieuws. Veel van dit nieuws, zeker op de Amerikaanse tv-zenders, neigen echter naar sensatie. Hoewel het vaak vermakelijk is, kan je je afvragen in hoeverre het bijdraagt aan je ontwikkeling als belegger. Dan kan je maar beter onderstaande 5 boeken lezen.

Ook in 2019 haal je de beste informatie nog gewoon uit een boek. Maar er zijn zoveel boeken uitgegeven over financiën en beleggen, waar moet je beginnen?

Deze vijf klassiekers zijn een goede start.

Rich Dad Poor Dad (1997) van Robert Kiyosaki

Ook in het Nederlands verschenen als Rijke Pa Arme Pa.

Kiyosaki legt in dit boek de verschillen uit tussen hoe arme en rijke mensen hun geld verdienen. Mensen uit de lagere- en middenklasse werken voor hun geld, terwijl de rijken werken om te groeien en te leren.

Hij benadrukt het belang van kennis van financiën en maakt financiële onafhankelijkheid bereikbaar. Hij heeft een voorliefde voor investeringen die een constante cashflow genereren en tegelijkertijd een opwaarts potentieel bieden in waardeontwikkeling.

Zoals vastgoed en ondergewaarde dividendaandelen.

“In the real world, the smartest people are people who make mistakes and learn. In school, the smartest people don’t make mistakes.” – Robert Kiyosaki

The Essays Of Warren Buffett: Lessons For Corporate America (1997) van Warren Buffett

Warren Buffett deelt zijn visie over allerlei verschillende onderwerpen die relevant zijn voor het bedrijfsleven en beleggers. De essays gaan bijvoorbeeld over corporate governance, financiën, beleggen, alternatieven voor gewone aandelen, fusies en overnames, jaarcijfers en waarderingen.

In dit boek vang je een glimp op van wat er in het hoofd van ’s werelds beroemdste waardebelegger omgaat.

“The most important investment you can make is in yourself.” – Warren Buffet

Foto Credit: Flickr/BorsheimsJewelry

Beating The Street (1993) van Peter Lynch

Peter Lynch is één van de meest succesvolle beleggers en hedgefondsmanagers van de afgelopen eeuw. In Beating The Street volg je zijn gedachten en denkprocessen over de beslissing om aandelen te kopen of verkopen.

Lynch gelooft dat een particuliere belegger meer kansen kan benutten dan een fondsmanager, en moedigt beleggers aan om te investeren in zaken waar ze verstand van hebben.

“The natural-born investor is a myth.” – Peter Lynch

The Intelligent Investor (1949) van Benjamin Graham

Ook in het Nederlands verschenen als De Intelligente Belegger.

Benjamin Graham wordt gezien als de vader van het waardebeleggen. In dit boek bespreekt hij de geschiedenis van de aandelenmarkt en focust hij op het uitvoeren van een grondige fundamentele analyse.

Je leert diverse methoden om te bepalen of een bedrijf ondergewaardeerd is.

“Those who do not remember the past are condemned to repeat it.” – Benjamin Graham

Think And Grow Rich (1937) van Napoleon Hill

Ook in het Nederlands verschenen, onder dezelfde titel.

Geschreven tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30 maar nog steeds relevant. Think And Grow Rich geeft waardevolle inzichten in de psychologie van succes.

Hiervoor heeft de auteur uitgebreid onderzoek gedaan naar succesvolle en rijke mensen. Naar aanleiding hiervan heeft hij 13 principes voor succes uitgewerkt in dit boek.

“The way of success is the way of continuous pursuit of knowledge.” – Napoleon Hill

Conclusie

Ook de beste beleggers zijn niet van de ene op de andere dag zo succesvol geworden. Het is een kwestie van jaren studeren, onderzoeken en trainen.

Een eigenschap die vrijwel alle topbeleggers gemeen hebben is dat ze veel lezen over uiteenlopende onderwerpen. Het vergaren van kennis is iets wat we allemaal kunnen, met deze boeken maak je een goede start.