Educatie
Educatie

Warren Buffett’s top 5 boeken over beleggen

Joeri 14 december 2020

Buffett is een echte lezer. Hij leest kranten, jaarrapport én boeken. Hij staat er om bekend dat hij vele uren per dag leest, en dat al zo’n 70 jaar lang. We kunnen dus stellen dat Warren Buffett een aardige kennis heeft op het gebied van boeken over beleggen. Uit diverse interviews en uitspraken hebben we een top 5 gekristalliseerd. 

Deze vijf boeken hebben Warren Buffett het meest beïnvloed in zijn carrière, en hebben bijgedragen aan zijn enorme succes. 

The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing

Geschreven door Benjamin Graham

Dit was een ‘eye-opener’ voor Buffett. Hij las dit boek toen hij pas 19 jaar oud was. Hierover zei hij dat het een van de gelukkigste momenten uit zijn leven markeert, omdat het hem de handvatten gaf om te gaan beleggen. Hij doelt hiermee waarschijnlijk op citaten als:

“Om een leven lang succesvol te beleggen heb je geen enorm hoog IQ, extreem goed zakelijk inzicht of voorkennis nodig. Je hebt kaders nodig voor het nemen van beslissingen, en het vermogen om te voorkomen dat je emoties die kaders aantasten”. 

Buffett zei over dit boek“Dit boek beschrijft helder en duidelijke welke kaders je moet hanteren. Je moet zelf zorgen voor de emotionele discipline.”

Security Analysis: Principles and Techniques

Geschreven door Benjamin Graham en David Dodd

Warren Buffett heeft gezegd dat dit boek hem “de routekaart voor beleggen gaf die hij nu al 57 jaar volgt”.

Dit boek leerde hem grondige analyses maken. Hiermee achterhaalde hij de waarde van een bedrijf, en kon hij steeds beter inschatten of het bedrijf op de beurs tegen een logische koers verhandeld werd. 

Common Stocks and Uncommon Profits

Geschreven door Philip Fisher

“Ik ben een gretige lezer van alles wat Phil te zeggen heeft, ik raad zijn werk aan”, aldus Buffett over deze auteur en belegger. 

In dit boek staat Fisher stil bij de punten waar je als belegger op moet letten. Hij bespreekt dat alleen focussen op de cijfers niet voldoende is. Een belegger moet ook kijken naar de kwaliteit van het management en de potentie voor toekomstige groei. 

Business Adventures: Twelve Classic Tales form the World of Wall Street

Geschreven door John Brooks

In 1991 vroeg Bill Gates aan Buffett was zijn favoriete boek was. Vervolgens ontving hij een kopie van “Business Adventures”. Het is een verzameling van verhalen uit de zakenwereld van New York. 

Het boek herinnert er aan dat de principes van zakelijk succes in de loop der jaren hetzelfde zijn gebleven. Zoals Bill Gates zei: “In elke zakelijke activiteit is een essentiële menselijke factor. Het maakt niet uit of je het perfecte product, productieplan of marketingpitch hebt: je hebt nog steeds de juiste mensen nodig om leiding te geven en die plannen uit te voeren”.

One Thousand Ways to Make $1.000

Geschreven door F.C. Minaker

Deze klassieker stamt uit 1936 en is lange tijd uit de handel geweest. Interesse in het boek laaide op nadat Buffett het aanhaalde. Hij zei over dit boek dat het hem hielp: “de kracht van samengestelde rente te begrijpen”. Daarnaast benadrukt het “de kracht van het herinvesteren van cashflow uit activa, om meer cashflow producerende activa te kopen”. 

Opvallend is dat Buffett dit boek las in de bibliotheek, toen hij slechts 11 jaar oud was. Dat was het moment waarop hij zich realiseerde hoe machtig deze principes waren. Hij was ervan overtuigd dat hij voor zijn 35e miljonair zou zijn (dit lukte, hij was 30 jaar oud toen hij miljonair werd). 

De voorbeelden uit dit boek zijn inmiddels gedateerd. De principes gaan echter nog steeds op en kunnen ook nu nog toegepast worden. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet