Aandelen
Aandelen

Nog eens 5 tips om een betere belegger te worden

Joeri 22 februari 2021

We houden van het geven van tips. En van lijstjes. Het is een manier om op een eenvoudige wijze informatie over te brengen over ons favoriete onderwerp: waardebeleggen. Aangezien we er niet over raken uitgepraat nog eens 5 tips voor de beginnende waardebelegger. Al zit er vast ook iets leerzaams bij voor de meer ervaren belegger.

Meer tips vind je onderaan deze blog …

Deze tips hebben zich over de afgelopen decennia bewezen. Ook al lijken sommige nu echt niet relevant, op de (hele) lange termijn blijken ze vaak toch weer te kloppen.

Doe er je voordeel mee!

1. Zoek bedrijven met een ‘moat’ (letterlijk: slotgracht). Dit is een duurzaam concurrentievoordeel waarmee ze hun bedrijfstak domineren. Wanneer er sprake is van een moeilijk economisch klimaat slaan deze bedrijven zich er goed doorheen. Sterker nog; vanwege hun marktleidende positie komen ze vaak sterker uit een crisis. Bedrijven die iets produceren wat hun klanten écht nodig hebben zijn vaak een goede keus. 

2. Operationele cashflow is een van de belangrijkste graadmeters van een bedrijf. Dit vertelt je hoeveel cash het bedrijf genereert met haar kernactiviteiten. De voorkeur gaat uit naar bedrijven met een sterke, constante en voorspelbare operationele cashflow

3. Beleg in bedrijven met een sterk management. Zij runnen immers ‘ons’ bedrijf. Het management bepaalt hoe de cashflows en het beschikbare kapitaal worden ingezet. Hun visie en capaciteiten zijn dus van levensbelang voor de toekomst van het bedrijf. 

4. Wees kritisch. Vergelijk aandelen die je overweegt te kopen met de beste aandelen in je portfolio. Kan je nieuwe idee hieraan tippen? Zo niet, koop dan niet. Het toevoegen van een nieuw aandeel aan het portfolio moet direct leiden tot een verbetering van het portfolio als geheel.

5. Koop alleen als er sprake is van een veiligheidsmarge. Weiger om teveel te betalen, hoe graag je het bedrijf ook in je portfolio zou zien. Dit betekent dat je vaak kansen laat gaan, omdat je alleen handelt als alle seinen op groen staan. Geduld is een eigenschap die we niet voor niets bij alle succesvolle waardebeleggers zien.

Een succesvol belegger wordt je niet zomaar. Je moet er hard voor werken en echt je huiswerk doen. Met bovenstaande vijf tips helpen je hier hopelijk mee op weg.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet