Er zijn niet veel beleggers die er in slagen om over een periode van tientallen jaren een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 10% te behalen. Warren Buffett is er een van. Maar daar gaan we het vandaag eens niet over hebben. Vandaag staat Allan Mecham in de schijnwerpers. En met recht en rede. Zijn trackrecord is fenomenaal. Hij heeft dan ook vijf onschatbare lessen voor value beleggers.
Allan Mecham heeft een klein kantoor boven een taco shop. Hij heeft geen uitgebreid analistenteam, geen algoritme, geen inside information, … alleen de echte kracht van value beleggen. Met zijn hedgefund, Arlington Value, haalt hij sinds 2008 een gemiddeld jaarlijks rendement van … 37,9%.
Net als Buffett schrijft Mecham ook brieven aan zijn aandeelhouders. Daaruit kunnen we vijf onschatbare value lessen trekken.
“I disagree with the notion that more information is always better.” – 2008
We worden tegenwoordig overspoeld met informatie. Maar dat is niet altijd beter. Allan Mecham leest bijvoorbeeld alleen de krant, net als andere succesvolle value beleggers als Walter Schloss en Warren Buffett.
Less is more.
Ons brein kan maar een bepaalde hoeveelheid informatie per dag verwerken. Wanneer je te veel informatie opneemt, kan je brein zich niet meer concentreren op wat echt belangrijk is.
Door minder informatie te verwerken, heeft ons brein de volledige capaciteit om beslissingen te nemen over belangrijke vragen.
“Selling is difficult, and my track record suggests it’s usually a mistake.” – 2010
Kopen en bijhouden is een van de moeilijkste dingen voor een belegger. Zo verkocht Mecham in 2010 zijn aandelen Autozone aan een gemiddelde prijs van 155 dollar omdat het aandeel 18% van zijn portefeuille uitmaakte. Had hij de aandelen bijgehouden tot het einde van het jaar, had hij ze kunnen verkopen aan 272 dollar per aandeel, 75% hoger.
Mecham verkocht de aandelen van een fantastisch bedrijf en daar heeft hij altijd spijt van gehad.
“We favor infrequent action (and commentary), patiently waiting for exceptional opportunities.” – 2010
Wie niet de kracht van geduld bezit (wachten en niets doen) zal ook nooit de kracht bezitten om een fantastisch aandeel bij te houden. De kracht van samengestelde interest werkt alleen maar door inactiviteit. Het is zelfs een noodzaak.
De meeste beleggers laten zich misleiden door andere succesverhalen op korte termijn of door hun drive om beter te doen dan de indexen. Dit zorgt voor overtrading, te vroeg verkopen en een veel hoger risico.
“Our ideas and policies are all structured with one goal in mind: to cultivate a culture that encourages rational decision making that ultimately leads to solid risk-adjusted returns.” – 2012
Allan Mecham benadrukt zeer dikwijls in zijn brieven aan de aandeelhouders van Arlington Value dat beleggers moeten denken als eigenaars. Een owner-like mindset maakt het niet alleen gemakkelijker om te denken op lange termijn, het dwingt je ook om naar het bedrijf te kijken alsof je zelf de CEO bent.
Je denkt na over de richting die het bedrijf uit moet, over het competitieve voordeel, potentiële gevaren, economische impact, … en de waarde van het bedrijf.
“The result is a concentrated portfolio that tends to be more volatile than the indices — a situation that’s not well tolerated by lay people and Wall Street alike.” – 2010
De meeste beleggers denken dat je moet diversifiëren om succesvol te beleggen. Toch bewijzen ’s werelds beste beleggers dat een geconcentreerde portefeuille veel belangrijk is. Wie 30, 40 of 100 aandelen koopt, koopt in feite het gemiddelde.
Allan Mecham heeft slechts 12 tot 15 aandelen in zijn portefeuille waarbij sommige aandelen op bepaalde momenten een zeer groot deel uitmaken. Zo bestond in 2011 bijna 50% van Arlington Value uit aandelen Berkshire Hathaway.
10 tot 15 zeer goed geanalyseerde aandelen aan een goedkope prijs is een veel minder risicovolle belegging dan een gediversifieerde portefeuille van 50 niet goed geanalyseerde, dure aandelen.
Wie meer wil lezen over de successen achter het Arlington Value hedgefund, kan hier meer informatie vinden.
Foto Credit: Pixaby