Beurs
Beurs

Leven value beleggers langer?

Joeri 14 oktober 2019

Charlie Munger, al decennia de rechterhand van Warren Buffet, merkte ooit tijdens een interview op dat ‘professors, rechters en value beleggers langer dan gemiddeld leven. Terwijl verslaggevers, alcoholisten en rokers korter dan gemiddeld leven’.

Maar waarom zouden value beleggers langer leven?

Veel beleggers geven de voorkeur aan snel handelen en speculeren op de beurs. Dit kan erg stressvol zijn. Deze manier van beleggen kent een hoge volatiliteit. Iets wat niet iedereen aankan.

Stress op Wall Street

De jacht naar kortetermijnwinst is bijna vergelijkbaar met gokken. De behoefte om altijd winst te maken kan voor veel druk zorgen. Dit type handelaren nemen vaak hun toevlucht in roken en alcohol om met de stress om te kunnen gaan.

(AP Photo/Richard Drew)

Een handelaar op Wall Street neemt misschien wel honderden beslissingen per dag. Hij probeert van seconde tot seconde het nieuws te volgen en zijn portfolio op de ontwikkelingen aan te passen.

Alles om constant één stapje voor te blijven op zijn concurrenten.

Geduld bij value beleggers

Value beleggen is anders. Het gaat om rationeel denken, gefocust blijven en veel geduld hebben. Zo zit Warren Buffet in zijn rustige kantoor in Omaha, waar hij maar een paar grote beslissingen per jaar neemt. De rest van de tijd vult hij met lezen en nadenken.

‘Our favorite holding period is forever’ – Warren Buffet

Hij zoekt door middel van fundamentele analyse naar bedrijven die hij graag aan zijn portefeuille toevoegt. Wanneer een dergelijk bedrijf gevonden is begint het wachten tot de markt het bedrijf verkeerd prijst.

Als de koers van het aandeel, meestal door een gebeurtenis, gedaald is tot een voor hem acceptabel niveau koopt hij agressief. Vervolgens wordt er simpelweg gewacht terwijl het bedrijf groeit en alsmaar meer cash voor de aandeelhouders genereert.

Conclusie

Twee uitersten binnen dezelfde business. Waarbij de uitspraak van Charlie Munger niet eens zo vreemd lijkt. Warren Buffet is pas 89 jaar geworden. Charlie Munger mag bijna 96 kaarsjes uitblazen.

Zou value beleggen naast een beter pensioen ook nog eens zorgen voor een langer pensioen?

✅ Goedkoop aandeel dat 15% per jaar kan opleveren [GRATIS Gids]