Beurs
Beurs

De beurzen veren op, maak juist nu een plan

Joeri 19 april 2022

Op 24 februari publiceerden we dit blog met de titel: “Wat te doen bij dalende beurskoersen”. Op dat moment hadden we namelijk te maken met een volatiele beurs, vooral bij de technologieaandelen. We gaven tips voor houvast wanneer koersen dalen. We bleken een goede timing te hebben. 

In de paar dagen na publicatie van ons blog, daalde de indexen stevig:

  • AEX: -10%
  • BEL20: -6%
  • S&P 500: -3%
  • Nasdaq: -7%

De S&P 500 kwam hiermee in een correctie (daling van meer dan 10%). De AEX en de Nasdaq kwamen zelfs in een bearmarket, met een dalingen van meer dan -20%. De BEL20 raakte de -20% nét niet. 

Hopelijk dacht u aan onze tips. 

Herstel

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat we een zeer snel herstel zien over de hele linie: 

Over de afgelopen maand zien we weer stevige groene cijfers. Dit is het punt waarop beleggers weer kalmeren, en verder gaan met de dagelijkse praktijk. 

Om zich vervolgens weer rot te schrikken bij de volgende correctie…

Dit is daarom het punt om u (mentaal) voor te bereiden op de volgende daling. Want ondanks dat we geen glazen bol hebben durven we u wel te voorspellen:

  • er komt een correctie aan
  • op de wat langere termijn gaan we zelfs weer een bearmarket zien
  • zelfs een beurskrach is op termijn niet uit te sluiten

Deze komen namelijk allemaal eens in de zoveel tijd voor. Beleggers blijven handelen uit emotie, daarom zien we steeds dezelfde cyclus. We weten dat het komt, alleen niet precies wanneer het komt. 

Daarom is het juist zaak om u in goede tijden voor te bereiden. 

Voorbereidingen

De volgende beursdaling is nooit ver weg. Zorg dat u er klaar voor bent, en profiteer van de kansen die het biedt. 

U kunt nu al een aantal voorbereidingen treffen:

  • Weet welke bedrijven u wilt kopen, tegen welke koers. Bij stevige correcties wordt vaak alles verkocht, ongeacht het onderliggende bedrijf. Traders en algoritmes drukken koersen naar beneden, sommige beleggers krijgen te maken met margin calls. Hierdoor wordt er niet meer gekeken naar de waarde. 
  • De koers van jonge en kleine bedrijven worden vaak in eerste instantie het hardst geraakt. Deze aandelen hebben minder steun van institutionele beleggers, en door lagere handelsvolumes kan de koers zeer snel dalen. Houd hier vooraf rekening mee.
  • Zorg voor een gediversifieerd portfolio. Spreid over verschillende sectoren en soorten activa. In goede tijden is het misschien verleidelijk om helemaal in technologie of grondstoffen te beleggen, in slechte tijden maakt dit het zeer moeilijk om bij de strategie te blijven. Vastgoedaandelen en zelfs obligaties verdienen daarom een plek in vrijwel ieder portfolio.

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]