Beleggen
Beleggen

Rode draad die de beste waardebeleggers volgen

Joeri 17 november 2022

Bij Value Jagers bestuderen we niet alleen de beurs, maar ook de uitspraken en acties van de beste beleggers. In de wereld van het (waarde)beleggen zijn we nooit uitgeleerd, en het doorgronden van de slimste beleggers is een goede manier om nieuwe inzichten op te doen. 

Er zijn veel beroemde en succesvolle waardebeleggers. Natuurlijk Warren Buffett en Charlie Munger, maar denk ook aan Bill Ackman, David Einhorn, Monish Pabrai en Prem Watsa. 

Hoewel dit allemaal waardebeleggers zijn, hanteren ze toch een eigen strategie. Uit deze verschillende strategieën zien we toch een rode draad die ze vrijwel allemaal volgen. 

We hebben 4 punten ontcijfert waar ook de beste waardebeleggers zich aan houden, en dit gecombineerd met hun citaten. 

1. Ken uzelf

De beurs vindt uw zwakte en probeert u te breken. De beste beleggers kennen niet alleen hun eigen zwakke eigenschappen, ze stemmen hun beleggingsportfolio hierop af. 

Dit heeft ook betrekking op uw kennis. Weet wat u weet, en belangrijker: weet wat u niet weet. 

Buffett:

“Mijn ‘te moeilijk stapel’ is vrij groot.” 

2. Overleven is het belangrijkste

Om morgen succesvol te kunnen zijn op de beurs, moet u eerst vandaag doorstaan. Bereid u voor op dalingen, en bescherm het portfolio. Beleggers die het neerwaarts risico beperken boeken hoge rendementen op de lange termijn.

Watsa:

“Het voorspellen van regen telt niet, maar het bouwen van een ark wel.”

3. Benut de beste kansen

De beste beleggers doen goed en langdurig onderzoek. Ze benutten alleen de beste kansen. Maar wanneer ze ervan overtuigd zijn een perfecte investering gevonden te hebben, benutten ze die volop. 

Zo bestaat het aandelenportfolio van Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A / BRK.B) voor 40% uit Apple Inc. (NYSE: AAPL). Het portfolio van Monish Pabrai bevat momenteel zelfs maar één (Amerikaans) aandeel. 

Munger:

“Er is karakter voor nodig om met al dat geld te zitten en niets te doen. Ik ben niet gekomen waar ik nu ben door middelmatige kansen na te jagen”

4. Houd vast

Dit sluit aan bij het vorige punt. Wanneer de topbeleggers ‘all-in’ gaan doen ze dit omdat ze overtuigd zijn van de business op de lange termijn. Ze denken als een eigenaar. Het doel is niet om een aandeel te kopen tegen $ 10 en te verkopen voor $ 15. Het doel is om het bedrijf jaren of zelfs decennia voor hun te laten werken. 

Pabrai:

“Je verdient geen geld wanneer je aandelen koopt. En je verdient geen geld wanneer je aandelen verkoopt. Je verdient geld door te wachten.”

Auteur is long AAPL

Lees ook:

✅ Aandelen Porsche met een korting van -60% [GRATIS Gids]

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.