Rusland erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische regio’s in Oekraïne en stuurt bovendien militairen als onderdeel van een ‘vredesmissie’. Dat is althans de officiële verklaring. Als reactie hebben de EU, VS en VK sancties opleggen om Rusland economisch lam te leggen. We zien hiervan duidelijk het effect op de beurs. Maar zorgt dit ook voor een beurscrash?
De beurzen zijn sinds de invasie in Oekraïne bijzonder volatiel. De ene dag is het dieprood, de andere dag weer groen. Een correctie of zelfs een beurscrash is niet uit te sluiten. Wat moet u doen?
Raak niet in paniek, en onthoud het volgende.
Veel beleggers beseffen het nut van risicomanagement pas in een dalende markt. De laatste jaren zijn er steeds meer beleggers bijgekomen met een hoge concentratie in hooggewaardeerde technologieaandelen, crypto of memestocks.
Zo’n portfolio kan zeer hoge rendementen genereren in goede tijden. Maar in slechte tijden ook in korte tijd halveren, of erger. Beleggers die de keuze hebben gemaakt voor een dergelijk portfolio kunnen nu niet anders dan op de blaren zitten.
Beleggen doen we voor de lange termijn. Een koersdaling vandaag is niet zo relevant wanneer het kapitaal pas over 10, 20 of 30 jaar nodig is. Zorg ervoor dat u geld wat u op korte termijn nodig heeft niet heeft belegd in risicovollere activa.
Een lange beleggingshorizon betekent ook dat u van tevoren weet dat u meerdere correcties op de beurs mee gaat maken. Als het goed is was u dus (mentaal) voorbereid op een mogelijke daling.
Iedereen is wel bekend met de kracht van het lang vasthouden van aandelen in sterke bedrijven. Zeker in combinatie met het regelmatig kopen dit geeft op lange termijn fantastische rendementen.
Deze strategie, zeker het kopen, is een stuk makkelijker in een stijgende markt. Het is belangrijk dit ook juist toe te passen in een dalende markt.
Het perfecte aandelenportfolio of strategie is niets waard wanneer u in een daling in paniek raakt en verkoopt. Tijdens een correctie komt u erachter of het portfolio aansluit bij uw risicobereidheid.
Zo niet, dan wordt het zwaar in een periode van dalende beurzen. Probeer u toch aan uw strategie te houden, en neem geen overhaaste beslissingen. Bij twijfel is nietsdoen vaak het beste.
Dit is het belangrijkste punt om te onthouden. Wanneer we naar de geschiedenis van de beurs kijken is iedere beurskrach of correctie een perfect koopmoment geweest.
Het is niet nodig om precies op de bodem te kopen (dat lukt toch niet). Wanneer u aandelen van sterke bedrijven koopt tegen lage waarderingen levert dit op termijn hoge rendementen op.
Belangrijk is dat u hiervoor wel geduld moet opbrengen. In 2020 zagen we een uitzonderlijk snel beursherstel, dat was echt uniek.
We sluiten af met een rekenvoorbeeld om aan te tonen hoe sterk het effect van kopen met korting is, in combinatie met het vervolgens lang vasthouden.
Stel dat u in januari 2009 voor $ 10.000 een indexfonds van de S&P 500 gekocht had. De index stond toen rond de 930 punten, dit was al een daling van ruim -40% ten opzichte van de piek. Toch daalde de index nog verder tot een bodem rond de 680 punten. Dus beleggers die dachten voordelig te kopen in januari 2009 zagen alsnog 27% van hun kapitaal verdampen.
Uiteraard wist op dat moment niemand hoe ver koersen nog zouden dalen. Wie sterk was en de index vasthield zag deze stijgen tot 4.350 punten vandaag de dag. Een investering van $ 10.000 groeide tot $ 52.500. Onderweg ontving de belegger ook nog eens $ 5.900 aan dividend.
De buy and hold strategie werkt echt. Maar dan moet u wel kopen én vasthouden. Juist in tijden van hoge volatiliteit en onzekerheid. Die tijden gaan we nu mogelijk tegemoet.