Beleggers die op zoek zijn naar een beter rendement voor hun geld dan een spaarrekening, kijken vaak naar dividendaandelen. Hoewel je op het ontvangen dividend belastingen moet betalen, haal je zelfs na die belastingen vaak nog een hoger rendement wanneer het dividendrendement hoog genoeg is.
Het ‘risico’ bij dividendaandelen zit hem uiteraard in de winst of verlies van kapitaal. ’s Werelds beste beleggers kijken dan ook meestal naar bedrijven waar de kans op ‘kapitaalverlies’ zo min mogelijk is. Deze beursgoeroes halen vaak uitmuntende rendementen omdat ze hun verliezen kunnen beperken.
Het dividend wordt belangrijker dan ooit. Steeds meer bedrijven betalen een (steeds hoger) dividend. Dit is een onderdeel van de beurs dat je niet mag negeren.
En de cijfers omtrent dividend worden ieder kwartaal meer en meer indrukwekkend…
Globaal gezien werden er in het 2e kwartaal 2018 voor bijna 500 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd. Dit is een stijging van 12,90% op jaarbasis. De onderliggende groei – gecorrigeerd naar wisselkoers en speciale dividenden – kwam uit op 9,5%. Dit was het snelste groeiritme in 3 jaar.
De Verenigde Staten keerde in het 2e kwartaal $117 miljard dividend uit, een stijging van 4,5%. De sterkste toename kwam van de technologiesector en de financials. Slechts 2% van de bedrijven verlaagde het dividend.
Maar ook in de rest van de wereld ging het dividend fors omhoog. Europa – waar veel bedrijven traditioneel in het 2e kwartaal het grootste deel van hun dividend uitkeren – zag een groei van 18,7% in dollartermen (7,5% onderliggende groei) en de groeilanden tekenden voor een stijging van 11,5%.
Janus Henderson berekende dat de globale groei van het dividend voor dit jaar 2018 op 7,4% zal liggen. Bedrijven zullen daarmee in het totaal $1.360 miljard dividend uitkeren aan de aandeelhouders in 2018.
Dividenden: maak gebruik van het 8ste wereldwonder
Om het rendement zo hoog mogelijk te krijgen en de kans op verlies te minimaliseren, zijn we eens gaan kijken naar welke dividendaandelen worden gekocht door ’s werelds beste beleggers, met een minimaal dividendrendement van 4%.
Zelfs na belastingen blijft er bij deze bedrijven nog minimaal 2% dividendrendement over … wat nog steeds een veelvoud is van het rendement op een spaarrekening.
We kwamen in onze zoektocht uit bij 5 dividendaandelen met een dividendrendement van meer dan 4% die momenteel gekocht worden door ’s werelds beste beleggers.
Dividendrendement 5,10%
IBM is een Amerikaanse technologiereus, gespecialiseerd in alles wat met IT te maken heeft. Het bedrijf heeft meer dan 380.000 werknemers in dienst, en heeft een marktwaarde van meer dan 130 miljard dollar. Al 24 jaar lang is IBM de leider binnen de V.S. op het gebied van patenten.
De laatste jaren teisteren omzetdalingen deze gigant, enerzijds als het gevolg van een zwakke uitvoering van de vooropgestelde groeiplannen, en anderzijds omdat het bedrijf getroffen werd door heel wat concurrentie binnen de IT-sector. Het feit dat Warren Buffett ondertussen al zijn aandelen IBM heeft verkocht (zo’n 81 miljoen aandelen), heeft het aandeel ook niet geholpen.
Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. IBM keert enorm veel geld terug uit aan de aandeelhouders, strategische investeringen beginnen op te brengen en de waardering is aantrekkelijk, net als het dividendrendement.
Dividendrendement 4,20%
Verizon is de grootste mobiele telecommunicatiespeler in de Verenigde Staten met 150 miljoen klanten. Het speelt een leidinggevende rol in de ontwikkeling van het 5G netwerk. Het heeft duidelijk zijn lessen getrokken. Het was één van de latere bedrijven die ongelimiteerde data aanbood, waardoor het heel wat klanten is kwijtgeraakt. 5G zal naar verwachting een markt van 251 miljard aanboren in 2025. Telecomspelers die als eerste hun 5G-netwerk klaar hebben, zullen het meeste van deze groei profiteren de komende jaren.
Verizon verhoogt al 11 opeenvolgende jaren zijn dividend en heeft nog steeds maar een payout ratio van rond de 30%. Ook het belastingvoordeel van de Trump administratie kan doorvloeien naar het dividend aangezien Verizon weinig extra groeimogelijkheden heeft.
Dividendrendement 4,50%
Exxon Mobil is een van de Big Oil bedrijven. Maar Exxon kampt met een negatieve productiegroei. De gemiddelde dagelijkse productie lag in het 2de kwartaal op hetzelfde niveau als in 2015. Maar het oliebedrijf legt vooral de focus op lange termijn high-value/hoge winstgevende projecten dan korte termijn hogere-productie projecten. Het wil dan ook de winstcijfers verdubbelen … tegen 2025.
Deze oliereus verhoogt al 36 opeenvolgende jaren zijn dividend, zelfs tijdens de verschillende oliecrisissen van de laatste jaren. Het huidige dividendrendement is het hoogste sinds midden jaren ’90.
Dividendrendement 4,3%
General Motors is de trotse Amerikaanse autoproducent die herrezen is uit de assen van de financiële crisis. En in die transformatie heeft General Motors zich ook klaargestoomd voor de toekomst. Naast een sterke groei in China zet GM ook fors in op ride-sharing en autonoom rijdende auto’s.
Een aantal projecten voor ride-sharing werden onderbracht in Maven, en daarnaast investeerde General Motors 500 miljoen dollar in Lyft, concurrent van Uber. Met de aankoop van Cruise Automation en een investering van 2 miljard dollar door Softbank in de zelfrijdende auto-eenheid, staat General Motors helemaal vooraan voor zelfrijdende auto’s en smart mobility opportuniteiten.
Dividendrendement 6,6%
AT&T is een ‘oud’ telecomaandeel dat al enkele jaren onder druk staat door nieuwe technologieën zoals streaming video’s en sociale media die het medialandschap op hun kop zetten. Daarom dat AT&T recent Time Warner heeft overgenomen in een mega miljarden deal. Hierdoor krijgt het bedrijf CNN, Cartoon Network en vooral 142 miljoen abonnees van HBO binnen. Dit biedt nieuwe opportuniteiten voor AT&T om te groeien. Maar de U.S. Department of Justice heeft hier voorlopig nog zijn bedenkingen bij.
Net als Verizon plant AT&T ook om in 2019 een 5G-netwerk te lanceren.
Bron logo’s: Wikimedia Commons
Als belegger heb je best maar wat blootstelling aan dividendaandelen. Anders mis je een deel van de +1.000 miljard dollar koek die bedrijven dit jaar uitkeren. Het is ook een trend die we niet snel zien stoppen.
Ondanks de belastingen die je betaalt op dividend, blijft het rendement superieur aan een spaarrekening. Een hoog dividend moet niet per se gelijk staan met een hoog risico. Dat bewijzen bovenstaande populaire dividendaandelen waar ’s werelds beste beleggers graag van smullen.
1 aandeel uit deze lijst staat ook in het Income Value Rapport. Dit is veruit het goedkoopste rapport van Value Jagers, maar daarom niet het minst interessante.
Bij het Income Value Rapport kijken de analisten naar vergeten beursparels met hoge dividenden. Door het dividend, wordt u letterlijk betaald om geduldig te wachten. Buy, hold and collect!
Het dividendrendement van de portefeuille varieert van 4% tot meer dan 10%.
Foto Credit: iStock