Beurs
Beurs

Slow and steady wins the race

Joeri 2 september 2021

Vrijwel al het succes is relatief, zo ook op de aandelenmarkt. Je kunt fantastische rendementen boeken en toch het gevoel hebben dat je de boot gemist hebt. Dat gevoel wordt mede veroorzaakt door de succesverhalen van anderen. 

Een groot deel van succesvol beleggen is omgaan met gemiste kansen. Iedere belegger heeft momenten dat hij het gevoel heeft dat hij de ‘once in a lifetime’ kans gemist heeft. Recent bijvoorbeeld met de ‘même-aandelen’ als GameStop (GME), AMC Entertainment (AMC) en – deze ligt gevoelig – Tesla (TSLA). 

De gekte op de beurs is onvoorspelbaar, dus je had dit niet aan kunnen zien komen. Net zoals dat we niet aan zien komen wanneer het eindigt.

Tegen de traders, we kunnen het geen beleggers noemen, die rijk zijn geworden met deze aandelen kunnen we oprecht zeggen: gefeliciteerd. We gunnen hun absoluut het succes. We zien dat het vooral hele jonge beleggers zijn, voor sommige was het ‘spelen’ met deze même-aandelen de eerste kennismaking met de aandelenmarkt.

Verantwoorde risico’s

Zij kunnen dan ook hoge risico’s nemen. Wanneer je 18 bent en bij je ouders woont kan je best het hele portfolio op het spel zetten. Wanneer het niets wordt werk je het namelijk in een paar maanden weer bij elkaar. 

Maar voor de serieuzere belegger ligt dit anders. Wanneer je een gezin, eigen huis en financiële verantwoordelijkheden hebt is het een stuk moeilijker om ‘alles of niets’ te spelen. Een desastreuze klap kost namelijk jaren, of zelfs decennia, om weer te boven te komen. 

Daarom beleggen we terughoudender. Dus nee, wij worden niet van de ene op de andere dag rijk. Maar belangrijker: we worden ook niet van de ene op de andere dag arm. 

Weersta de verleiding

Voor degene die moeilijk om kunnen gaan met het missen van mogelijke kansen is een eenvoudige oplossing. Zet een klein deel van je portfolio apart, zeg maximaal 5%. Bij voorkeur zet je dit zelfs op een tweede beleggingsrekening. 

Met dat portfolio mag je iedere exotische kans benutten die je ziet. Hiermee mag je spelen. Maar houd het bij die 5%! 

De verleiding is groot om dit potje aan te vullen wanneer het leeggeraakt is. Aanvullen mag natuurlijk, maar voor iedere euro die je op je risicovolle beleggingsrekening stort, maak je er € 19 over naar je echte portfolio.

Want:

slow and steady wins the race

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet