Beurs
Beurs

Er komen steeds meer traders op de beurs

Joeri 21 september 2020

De laatste maanden zijn er zeer veel nieuwe beleggers bijgekomen. Deze ‘beleggers’ zijn vaak jong en begeven zich voor het eerst op de financiële markt. Vaak kopen ze zeer risicovolle aandelen en ondertussen doen ze niets aan portfoliomanagement. Ze beleggen niet voor de lange termijn maar om snel rijk te worden. Daarvoor nemen ze hoge risico’s. Waarom doen steeds meer jongeren er dan aan mee? Simpel: omdat de strategie succesvol is.

Voordat we hier dieper op in gaan staan we eerst stil bij een citaat uit het boek ‘Supermoney’ van Adam Smith. In dit boek beschrijft hij namelijk pakkend hoe het er in de laatste fase van een bull market aan toe gaat. Vrij vertaald:

“We zijn op een prachtig bal waar de champagne rijkelijk vloeit. Het is een mooie zomeravond en iedereen vermaakt zich uitstekend. We weten, want dat zijn de regels, dat straks De Dood het feest zal verstoren. Hij zal dood, verderf en algehele paniek zaaien. Degenen die vroeg vertrekken blijven dit lot bespaard. Maar het bal is zo mooi dat niemand weg wil zolang er nog tijd is. Iedereen blijft vragen hoe laat het is, maar niemand heeft een klok.”

Succesvolle leken

Er zijn tekenen dat we dicht bij de piek zijn. Mensen die niets van beleggen weten verdienen momenteel namelijk meer geld dan de ervaren rotten in het vak. Die laatsten doen namelijk aan risicomanagement, en laten zich niet meeslepen door de waan van de dag.

Er wordt meer dan ooit gehandeld op de beurs. Dit komt onder andere door de zeer lage transactiekosten. Daarnaast kan je tegenwoordig 1 aandeel per keer kopen. Bij sommige handelshuizen kan je zelfs fractionele aandelen kopen.

Daar gaat het vaak om afgeleide financiële producten, zodat je al met een paar euro aan de slag kan. De grootste reden van de nieuwe instroom is hierboven al genoemd: ze zien dat anderen er geld mee verdienen.

istock.com/Nattakorn Maneerat

De ‘Robinhood belegger’

Robinhood is een Amerikaanse beleggingsapp, vooral populair onder jongeren. Beleggen wordt hierbij een spel, waarmee je makkelijk kleine bedragen inlegt. Op het moment van schrijven zijn dit de top 10 populairste posities onder deze ‘beleggers’:

Bedrijf (ticker) Resultaat YTD Resultaat laatste maand
1 Catalyst Pharmaceuticals (CPRX) -15% -5%
2 Alibaba (BABA) +25% +6%
3 Sony (SNE) +12% -5%
4 Tencent (TCEHY) +33% -3%
5 Alphabet (GOOGL) +11% +1%
6 Microsoft (MSFT) +27% -2%
7 Amazon (AMZN) +66% -1%
8 New Residential Investment (NRZ) -55% -11%
9 Peloton Interactive (PTON) +183% +31%
10 Activision Blizzard (ATVI) -33% -5%

Wanneer je ziet dat je vrienden makkelijk geld verdienen op de beurs, kunnen weinig mensen dit lang weerstaan. Dat is precies wat hier gebeurt. We zien veel bekende namen in de top 10.

De meeste aandelen hebben het de afgelopen maanden zeer goed gedaan. Onder andere de Robinhood-traders stuwen de prijs hoger en hoger. Opvallend is dat veel van deze aandelen het over de laatste maand helemaal niet zo goed doen, vermoedelijk omdat de professionals ‘het bal aan het verlaten zijn’.

Hoe verder?

Er zijn altijd redenen te vinden om je aandelen te verkopen. De huidige situatie is daar een van. Maar bedenk voordat je verkoopt dat uitstappen veel gemakkelijker is dan instappen.

De huidige situatie kan slecht aflopen. De beste manier om niet als verliezer te eindigen is om simpelweg een ander spel te spelen. Het langzaam en gestaag opbouwen van rijkdom is een redelijk doel en voor vrijwel iedereen mogelijk.

Snel rijk worden is het tegenovergestelde.

Houd dit bij het beleggen in je achterhoofd.

Auteur is long AMZN

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet