Beurs
Beurs

Emoties van de beginnende belegger

Joeri 18 augustus 2021

Beleggen is zoiets wat op papier eenvoudig lijkt, maar in de praktijk een hele uitdaging vormt. Vooral de beginnende belegger stort zich vol goede moed, maar zonder goede voorbereiding, in dit avontuur. Helaas zien we maar al te vaak dat ze na een paar tegenslagen alweer afhaken. 

Hierbij vijf tips die iedere beginnende belegger kan gebruiken. 

Verzet je tegen FOMO 

De FOMO (Fear Of Missing Out, de angst om een beursrally te missen) is voor veel beleggers moeilijk te weerstaan. Met het gevolg dat ze in iets investeren omdat de prijs is gestegen. Zonder dat ze weten waarom de prijs is gestegen. 

Wanneer je niet weet wat de koersschommelingen veroorzaakt is de kans groot dat je uitstapt wanneer de koers weer daalt. Terwijl de beste rendementen vaak geboekt worden door het lang aanhouden van beleggingen

Negeer de behoefte om populaire aandelen te kopen die stijgen. Verzet je daarnaast tegen de drang om te verkopen wanneer koersen dalen. 

Als beginnende belegger volg je ook een eigen plan

Dat klinkt logisch, maar toch wordt dit vaak over het hoofd gezien. Omdat we als beleggers allemaal hetzelfde nieuws lezen, en naar dezelfde aandelen kijken, lijkt het alsof we allemaal hetzelfde spel spelen. Dat is absoluut niet het geval. We hebben allemaal een ander doel en een andere risicotolerantie

Hierdoor zijn beleggers het ook vaak met elkaar oneens. Dat zegt niet eens zozeer of een bepaalde investering wel of niet slim is. Deze onenigheid is vaak het gevolg van dat het wel bij het ene, maar niet bij het andere plan past.

Trek dus je eigen plan, en laat je niet beïnvloeden door andere beleggers met een ander plan.

De beginnende belegger mag dit niet vergeten

Wees geduldig, maar niet koppig

We schrijven vaak over het hebben van geduld op de beurs. Zeker bij waardeaandelen kan het even duren voordat resultaat zichtbaar is. Maar twee factoren zijn belangrijk om te onthouden:

  • elke activa kent periodes waarin het uit de gratie raakt
  • de wereld verandert, soms raken dingen permanent uit de gratie

Geduld is dus essentieel om goede resultaten te boeken, maar je moet er niet blindelings aan vasthouden. Dat maakt het zo moeilijk. Je moet vasthoudend én flexibel zijn. Een moeilijke tegenstelling.

De kern is je te realiseren dat de samenstelling van de economie constant in beweging is, maar menselijke emoties en gedragingen hetzelfde blijven.

Bereid je voor op negatieve emoties

We bedoelen hiermee niet enkel het verliezen van geld, al hoort dat er zeker bij. Zelfs wanneer je succesvol bent kan dat negatieve gevoelens oproepen. Namelijk wanneer het beleggingssucces niet voortkomt vanuit je eigen vaardigheid. Maar domweg uit geluk.

Als belegger krijg je ook altijd te maken met de twijfel van anderen. Collega’s, familie en vrienden zullen het vaak beter weten, en opscheppen over hun eigen succes. Hierdoor kan je gaan twijfelen aan je eigen prestaties.

Neem dit alles met een korrel zout, en leg hetgeen waar je geen controle over hebt naast je neer. We weten dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. 

Conclusie

Vooral als beginnende belegger komt er veel op je af. Beurskoersen doen rare dingen met mensen. Beginners maken vaak een achtbaan van emoties door: hebberigheid, paniek, opluchting, euforie en angst passeren de revue. 

Het belangrijkste blijft: houd vol en richt je op de lange termijn. Leer van je fouten, met het opdoen van ervaring word je een steeds betere belegger. Je zult zien dat je met een paar jaar ervaring steeds rationeler te werk gaat.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet