Terwijl we uit de pandemie klimmen draait de economie op volle toeren. Uiteraard mede dankzij overheidsingrijpen en -steun. De werkloosheid is laag en inflatie is hoog. Terwijl de rente nog altijd op een historisch laag niveau staat. Maar wat als die gaat stijgen?
De Federal Reserve (FED) en Europese Centrale Bank houden hun voet tot nu toe stevig op het gaspedaal. Ze kopen obligaties en houden de rente laag. Hiermee wordt de geldhoeveelheid verhoogd, en het aantrekkelijker gemaakt om geld uit te geven.
Bij een lage rentestand zijn aandelen ook aantrekkelijker. Voor rendement zijn staatsobligaties immers geen optie meer. Die leveren vrijwel niets meer op. Daarnaast stroomt er zo veel geld de economie in dat mensen het ergens moeten ‘parkeren’. Het effect hiervan zien we aan de stijgende beurskoersen.
We zien nu echter ook de nadelen van dit beleid:
De oplossing hiervoor: een hogere rente. Dan worden beleggers direct zenuwachtig. Want een rentestijging zou funest voor de beurs zijn. Dat vooroordeel blijkt echter niet te kloppen.
Hieronder de rendementen op de beurs in periodes waarin de rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties met minimaal 1 procentpunt steeg. Het overzicht is sinds 1950 en meet het rendement van de S&P 500 index:
In de afgelopen 70 jaar heeft de VS 14 keer een stijgende rente voor haar kiezen gekregen. Van die 14 periodes zijn er slechts twee met een negatief rendement op de beurs.
In de andere 12 gevallen was er sprake van een positief rendement. Tot wel +127%.
Uiteraard is er geen zekerheid dat dit zich in de toekomst herhaalt, maar het is wel waarschijnlijk.
De samenhang van een stijgende rente met een stijgende beurs is helemaal niet zo ingewikkeld als sommigen economen het doen voorkomen.
Het stijgen van de rente gebeurt namelijk wanneer de economie oververhit dreigt te raken. Dat betekent dus dat de economie te snel groeit, en afgeremd moet worden. Maar zelfs met het afremmen van de groei is er nog steeds sprake van een groeiende economie.
In een groeiende economie gaat het goed met grote bedrijven. Wanneer het goed gaat met grote bedrijven gaat het goed op de beurs.
Dat we waarschijnlijk een rentestijging krijgen, zegt dus weinig over de beurskoersen.