Educatie
Educatie

Hoe haal je een goed rendement uit een slechte belegging

Joeri 10 april 2020

In het beleggen is de kunst van het weglaten belangrijk. Wat je niet koopt, is minstens net zo belangrijk als wat je wel koopt. De beste beleggers ter wereld wijzen bijna iedere pitch af. De overgrote meerderheid van bedrijven heeft namelijk geen kans om exorbitante rendementen te behalen. Sommige aandelen bieden deze kans wel, maar zijn toch een ‘slechte belegging’. 

Voor veel bedrijven is het een constante worsteling om alle rekeningen op tijd te betalen. Anderen zijn al begonnen aan de lange afdaling richting de vergetelheid.

Er zijn ook bedrijven die enorme rendementen kunnen genereren, die we toch vaak vermijden. Dit rendement komt voort uit een te hoog risico of geluk.

We onderscheiden hierin vier categorieën:

De Mazzelaar

Het motto van deze categorie is ‘meer geluk dan wijsheid’. Natuurlijk is er niets mis met het hebben van geluk, maar het is geen betrouwbare strategie. Je kan het immers niet herhalen. De loterij meerdere keren achter elkaar winnen is zeldzaam.

Dit type bedrijf vinden we bijvoorbeeld in de speculatieve mijnbouw. Af en toe vinden ze een grote hoeveelheid van de grondstof waar ze naar zoeken. Dit levert dan in een keer een enorme winst op, ook voor de belegger.

Er zijn genoeg verhalen van bedrijven die ‘the motherload‘ gevonden hebben. Het probleem is dat er duizenden van dit soort bedrijven zijn. De overgrote meerderheid zijn gigantisch verlieslatend. Mijnbouw is zeer kapitaalintensief, ze blijven er geld in pompen in de hoop die ene grote goudader te vinden.

Hetzelfde principe vinden we ook in andere sectoren, bijvoorbeeld de speculatieve biotech en farmaceutische onderzoeksbedrijven.

Hierin beleggen is meespelen in een loterij.

De Grondstof Gokker

Dit type bedrijf is sterk afhankelijk van de prijs van een grondstof. Wanneer de prijs van de grondstof stijgt, schiet de koers van het aandeel van dit type bedrijf omhoog.

In theorie klinkt dit als een goede strategie. Zoek een grondstof waarvan de vraag zal toenemen en koop bedrijven die daarvan het meest gaan profiteren. In de praktijk pakt dit vaak toch anders uit. Het is buitengewoon moeilijk om prijsschommelingen van grondstoffen te voorspellen, en nog moeilijker om hiermee winst te maken.

Het stijgen van de vraag heeft meestal namelijk ook een stijging van het aanbod tot gevolg. Bedrijven schroeven hun productie op en er komen nieuwe producenten bij. Voor je het weet stort de prijs van de grondstof weer naar een nieuw dieptepunt.

Wanneer je denkt dat je grondstofprijzen goed en op betrouwbare wijze kan voorspellen kan je veel geld verdienen met daytrading in grondstof futures.

De Extreme Hefboom

Bedrijven met een veel schulden kunnen een interessante belegging zijn. Als het bedrijf erin slaagt om met de hoge schulden om te gaan werkt het als een versterking van het rendement. Dit werkt echter twee kanten op.

Een voorbeeld verduidelijkt de werking van deze hefboom.
Stel, een bedrijf heeft een schuld van € 90 miljoen en een marktkapitalisatie van € 10 miljoen. De enterprise value (de totale waarde van het bedrijf) is dan € 100 miljoen.

Het gaat goed moet dit bedrijf en in een paar jaar tijd verdubbeld de enterprise value naar € 200 miljoen. Deze extra € 100 miljoen komt helemaal ten goede aan het eigen vermogen; de aandeelhouders dus. Een verdubbeling van de waarde van het bedrijf zorgt voor een vertienvoudiging voor de waarde van de aandeelhouder.

Aan de andere kant, als het niet goed gaat met het bedrijf werkt dit principe ook de andere kant op. Een relatief kleine daling in enterprise value is desastreus voor de aandelenkoers.

Tot slot is het bij dit type bedrijven niet ondenkbaar dat de schuldenlast eenvoudigweg te hoog wordt, en faillissement de enige uitkomst is.

De Faillissement Ontwijker

Dit zijn bedrijven die op sterven na dood zijn. Het leek erop dat ze failliet gingen maar toch gaan ze nog door. Het is een strategie om bedrijven te kopen die in financiële nood verkeren, maar dan moeten ze het wel redden.

De faillissement ontwijker is een bedrijf met meerdere problemen. Vaak zijn dit onder andere hoge schulden en een teruglopende omzet. Het is moeilijk om te onderscheiden welke bedrijven kans van slagen hebben. Het merendeel zal het uiteindelijk niet redden, of in ieder geval niet voor een mooi rendement zorgen.

Tijdens een beurscrash kunnen ook grote en sterke bedrijven worden geprijsd alsof ze failliet gaan. Die wekken wel interesse, maar dat is niet de categorie die we hier bedoelen.

Conclusie

Bij al deze categorieën geldt: als het goed gaat kun je er flinke rendementen mee halen. Dit is direct het probleem, zeker voor beginnende beleggers. Een van de ergste dingen die je kan overkomen als beginnend belegger is een goed rendement halen uit een slechte belegging.

We zien vaak dat deze beleggers vervolgens snel in een negatieve spiraal terechtkomen doordat ze deze ‘winnende strategie’ proberen te herhalen.

Koop liever bedrijven waarbij er ruimte is voor tegenvallers. Daarom negeren we bedrijven uit deze vier categorieën.