Data is voor beleggers nog nooit zo toegankelijk geweest. Via de smartphone is er 24 uur per dag informatie op te vragen over koersen, nieuws, de economie en je eigen portfolio. Deze zee aan data is niet alleen maar positief. Het is belangrijker dan ooit om sommige signalen naast je neer te leggen om succesvol beleggen een kunst te maken.
In dit blog noemen we 7 dingen die je als belegger het beste kan negeren.
Zoals bankier J.P. Morgan zei:
“Niets ondermijnt zo uw financiële oordeel als de aanblik van uw buurman die rijk wordt.”
Dit is sinds het tijdperk van dhr. Morgan alleen maar erger geworden. Met de opkomst van sociale media is er geen gebrek aan vrienden, influencers en beroemdheden die de hele dag hun succes verkondigen.
Het is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar je schiet niets op met het vergelijken. Dit levert alleen maar stress en negatieve gevoelens op.
Het maakt de markt niet uit wat je hebt betaald voor een aandeel, obligatie of cryptomunt. Het is menselijk dat je een hekel hebt aan verlies. De behoefte om te wachten met verkopen tot ‘break-even’ is groot.
Bedenk dat een groot percentage van de investeringen nooit meer terugkeert naar oude niveaus.
In de meeste gebieden zorgt harder werken tot betere resultaten. Bij beleggen is dat lang niet altijd het geval.
Veel beleggers voelen namen de behoefte om ‘iets’ te doen. In de praktijk komt dit neer op het constant kijken naar aandelenkoersen en het doen van (te) veel transacties.
De meeste beleggers zouden betere resultaten behalen wanneer ze minder zouden doen, in plaats van meer.
Iedereen heeft wel eens geluk of pech, en geluk kan vaardigheid op de korte termijn overtreffen. Rendementen op de korte termijn zeggen dus vrij weinig.
Beleggers met een stabiel en gediversificeerd portfolio blijven in bullmarkten vaak achter. Risicobeheer lijkt dan weggegooid geld. Maar het is het rendement op de lange termijn wat er toe doet.
Er is zeker een bepaalde mate van intelligentie vereist om succesvol te beleggen, maar zoals Warren Buffett ooit zei:
“Beleggen is geen spel waarbij de man met een IQ van 160 de man met een IQ van 130 verslaat. Als je een normale intelligentie hebt, is het karakter nodig om de neigingen te beheersen die andere beleggers in moeilijkheden brengt.”
Er zijn veel intelligentie mensen die geld verliezen op de beurs, omdat ze hun emoties niet onder controle hebben. Intelligentie alleen is geen garantie voor succes beleggen op de beurs.
Ultra-succesvolle mensen geven meestal vreselijk slecht financieel advies. Ze leven in zo’n andere wereld dat ze niet meer begrijpen hoe de situatie van Jan Modaal er uit ziet.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat mensen vaak het een zeggen, maar het ander doen. Wanneer je van anderen wil leren moet je kijken naar wat ze doen, niet naar wat ze twitteren.
En zelfs dan: miljardairs kunnen gigantische fouten maken zonder dat het voor hen noemenswaardige financiële consequenties heeft.
Hier zijn beleggers altijd dol op:
“Wat als ik 20 jaar geleden voor $ 10.000 aandelen Netflix had gekocht.”
Ja, dan zou je nu heel erg rijk zijn. Je schiet niets op met deze gedachtegang. Daarnaast hoor je ook nooit iemand zeggen:
“Wat als ik 20 jaar geleden € 10.000 had geïnvesteerd in Imtech.”
Dat had namelijk ook gekund, en dan had je nu € 0 gehad. Je kan niet succesvol beleggen in het verleden, dus met dergelijk fantasieën bereik je niets.