Beurs
Beurs

Value aandelen geven het hoogste rendement

Joeri 23 april 2021

De laatste jaren waren vreemd op de beurs. Veel technieken die normaal gesproken niet werken hebben over het meest recente decennium hoge rendementen opgeleverd. Zoals het volledig beleggen in de populairste aandelen, vaak door middel van een index. Maar die tijd lijkt nu definitief voorbij. Het is ‘Back to business’ ofwel … back to value.

Voornamelijk de Amerikaanse technologieaandelen presteerden uitzonderlijk goed de afgelopen jaren. Dit kwam door de pandemie nog ook nog eens in een stroomversnelling. Deze bedrijven profiteerde van lockdowns én de beursrally die volgde na bodem van de beurzen in maart 2020. 

Begin rotatie

Maar vanaf de herfst van 2020 gebeurde er iets bijzonders. Vrijwel alles presteert beter dan large cap tech. En wat staat met kop en schouders bovenaan de lijst over het afgelopen half jaar?

Juist, small cap value.

Zelfs de tot voor kort gehate sectoren laten technologie ver achter zich.

Zie hier de rendementen van energy en financials versus de techsector. 

Wij kunnen uiteraard niet de toekomst voorspellen, niemand heeft een glazen bol. Maar we wisten wel dat de onderwaardering van value aandelen bizarre niveaus begon aan te nemen.

Zoiets komt een keer tot een einde. 

Diversificatie 

Daarom is het verstandig om diversificatie toe te passen. We hanteren graag geconcentreerde portfolio’s, maar deze moeten wel diverse sectoren en categorieën van aandelen omvatten. Het vol inzetten op de best presterende en populairste aandelen kan lang goed gaan, maar uiteindelijk gaat het meestal helemaal mis. 

Wat zich nu ontwikkelt, lijkt op de prestaties van de Nasdaq eind jaren ’90. Toen werd iedereen immers ook gemakkelijk rijk met het kopen van de populairste aandelen. In de periode 1995 – 1999 steeg de index met 449%, ofwel meer dan 40% per jaar. 

Verbluffend. Rijk worden met aandelen was zo makkelijk!

Maar toen kwam de andere kant van de medaille. In 2000 daalde de index met 39%, in 2001 met 20% en in 2002 met nog eens 31%. Een totale daling van 66% in drie jaar tijd. Van de piek tot de bodem lag de daling zelfs rond de 80%. 

We verwachten niet direct de komende jaren soortgelijke rampzalige rendementen, maar de afgelopen maanden heeft wel veel beleggers de ogen geopend. Dit kan de verdere rotatie dus aansporen. Meer en meer beleggers realiseren zich dat je niet alleen in de bekende namen moet beleggen. 

Wij zitten er in ieder alvast klaar met onze gespreide portfolio’s van value aandelen.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet