Aandelen
Aandelen

Verkoop deze aandelen nooit

Joeri 4 december 2019

De ‘buy-and-hold’ strategie is al zo oud als het beleggen zelf. De strategie raakt de laatste jaren alleen steeds meer uit de gratie. Onder andere vanwege de zeer lage commissies, grote volatiliteit op de beurs en de angst naar aanleiding van de recessie van 2008. Hoewel deze huidige omstandigheden vaak ongunstig zijn voor passieve beleggers is de buy-and-hold strategie in sommige gevallen nog zeer succesvol.

De strategie werkt vooral goed bij aandelen van zeer grote bedrijven die al lang bestaan. Deze aandelen hebben vaak een lage bèta; ze zijn minder volatiel dan de markt.

Dit maakt het emotioneel gezien makkelijker om ze lang vast te houden. Deze ondernemingen hebben door de jaren heen al diverse moeilijke tijden gekend en ze zijn er altijd sterker uitgekomen.

Drie populaire aandelen voor de buy-and-hold strategie:

Walmart (WMT)

Walmart is de grootste winkelketen ter wereld, met bijbehorende indrukwekkende cijfers: wekelijks 265 miljoen klanten in 11.200 winkels verspreid over 27 landen.

De koers van Walmart is de afgelopen 4 jaar meer dan verdubbeld. Eind 2015 konden we het aandeel nog kopen met een dividend van ruim 3%. Rond die tijd waren er veel zorgen over de toekomst van het bedrijf in verband met de opkomst van Amazon (AMZN). Het huidige dividendrendement van 1,8% is historisch gezien aan de lage kant.

Inmiddels is duidelijk dat Walmart een sterke positie in het retaillandschap heeft, en niet zomaar door Amazon weggedrukt wordt. Walmart zal de komende jaren gestaag verder groeien. In combinatie met de stabiele cashflow en zeer sterke marktpositie maakt dat Walmart nog altijd een bedrijf is om nooit te verkopen.

Het aandeel:

  • Bèta van 0,41
  • Huidig dividendrendement van 1,8%

“Buy right and hold tight”- John Bogle, oprichter van The Vanguard Group.

Johnson & Johnson (JNJ)

JNJ is ’s werelds grootste bedrijf in de gezondheidszorg en bestaat al ruim 130 jaar. Het is een van de favorieten van buy-and-hold beleggers. Gezondheidszorg is van alle tijden en niet weg te denken uit de maatschappij.

Johnson & Johnson is marktleider voor veel producten die tot de eerste levensbehoeftes behoren. Dit zorgt ervoor, in combinatie met de vergrijzing, dat JNJ goed gepositioneerd is voor de komende decennia. Vanwege de goed gespreide portefeuille binnen de gezondheidszorg blijven de risico’s beperkt.

Het aandeel:

  • Bèta van 0,7
  • Huidig dividendrendement van 2,8%

Apple Inc. (AAPL)

Apple is uiteraard een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van consumentenelektronica, en momenteel het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. De marktkapitalisatie van Apple is meer dan $ 1 biljoen.

De toekomstige groei van Apple komt uit twee onderdelen: internationale expansie en Apple Services. Het diensten segment van Apple zorgt voor een constante cashflow, zeer hoge marges en een hoge klantenbinding.

Apple heeft de tijd van de enorme groei hoogstwaarschijnlijk achter zich gelaten. Ze hebben zich ontwikkeld tot een zeer winstgevend bedrijf. Het is de verwachting dat de aandeelhouders de komende jaren beloond zullen worden met dividendverhogingen en het terugkopen van eigen aandelen.

Het aandeel:

  • Bèta van 1,25
  • Dividendrendement van 1,2%

Conclusie

Deze drie bedrijven hebben waarschijnlijk een mooie en stabiele toekomst voor zich. Het belang van de aandeelhouders staat hoog op de prioriteitenlijst bij de directie.

De keerzijde is dat dit type bedrijven maar heel zelden te koop zijn als waardeaandeel. Momenteel staan deze drie aandelen rond hun All Time High.

 Auteur is long Amazon (AMZN) en Apple Inc. (AAPL).

✅ Goedkoop aandeel dat 15% per jaar kan opleveren [GRATIS Gids]