Analyse
Analyse

Waardoor stijgen aandelenkoersen?

Joeri 20 juli 2020

Waarom stijgen aandelen? Het is zo’n simpele vraag, maar met een scala aan complexe antwoorden. De reactie op deze vraag is ook sterk afhankelijk van aan wie je de vraag stelt. Een investment banker of daytrader zal een ander antwoord geven dan een waardebelegger. Er is veel onderzoek gedaan naar bovenstaande vraag. En wat blijkt, er is eigenlijk een (te?) eenvoudig antwoord. 

In een van die uitgebreide onderzoeken is gekeken naar vrijwel iedere relevante objectieve maatstaf. Zoals omzetontwikkeling, marges, schulden, ontwikkeling van de winst per aandeel. Allemaal in combinatie met het effect op de beurskoers. Het onderzoek analyseerde al deze data over alle Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven van de afgelopen 30 jaar. 

Uit dit zeer uitgebreide en complexe onderzoek kwam een erg simpele conclusie. Er zijn slechts twee factoren die consequent, over ieder tijdsbestek, relevant zijn:

Omzetgroei & winstgroei

Eigenlijk heeft de simpele vraag ‘waarom stijgen aandelenkoersen?’ dus wel degelijk een simpel antwoord. 

Er spelen uiteraard veel meer mee, maar de constante factor blijft de groei van omzet en winst.

Factoren van succes

Uit de data van  het onderzoek is een schema gemaakt welke factoren het meest bijdragen aan succes. 

 

Bron: Analyses van BCG, overzicht gemaakt door Dubra.

Het blijkt dat omzetgroei op de lange termijn de belangrijkste factor is van stijgende koersen. Op korte termijn speelt onderwaardering van het aandeel de grootste rol.

Dit is ook logisch, de markt zal deze onderwaardering herkennen en corrigeren. De rest van de winst van beleggers moet dus komen uit het bedrijf zelf. Een hele eenvoudige benadering blijkt dus te kloppen: het bedrijf verkoopt meer en dus gaat de koers omhoog.

Hiermee stuiten we wel op een uitdaging. Langdurige omzet- en winstgroei is pas achteraf vast te stellen. Maar dan is de aandelenkoers natuurlijk al gestegen en hebben we de boot gemist. Achteraf vaststellen welke bedrijven aandeelhouders het best beloond hebben is niet zo moeilijk, je pakt gewoon de grafiek erbij. Het is vele malen complexer om dit vooraf te bepalen. 

Omzetgroei, of in ieder geval de verwachting hiervan, is in ieder geval een vereiste. Maar er zijn veel meer elementen die een rol spelen. Het is aan de jarenlange ervaring van een analist om dit in een vroeg stadium te herkennen.