Analyse
Analyse

Is Buffett zijn magie verloren?

Joeri 13 augustus 2020

In het afgelopen decennium heeft Buffett best wat kritiek te verduren gekregen. In vergelijking tot de S&P 500 blijft het rendement van het aandeel Berkshire Hathaway achter. De laatste 10 jaar was het rendement van de S&P 197%. De koers van Berkshire steeg ‘slechts’ 151%. Maar Buffett doet het helemaal zo slecht nog niet. 

Buffett ligt er zelf vast niet wakker van dat hij 46 procentpunt achterblijft. We weten dat hij 10 jaar eigenlijk te kort vindt om prestaties op de beurs te meten. Op de lange termijn is hij nog steeds een van de beste beleggers aller tijden. 

Op basis van de afgelopen 50 jaar verplettert hij de S&P 500. Berkshire Hathaway haalde een jaarlijks samengesteld rendement van 20,3%. Dit is meer dan het dubbele van de S&P 500, die aandeelhouders met 10% per jaar wist te belonen. Deze percentages zijn natuurlijk vrij abstract, het verschil wordt duidelijker met een rekenvoorbeeld.

Een belegger die 50 jaar geleden $ 1.000 investeerde in de S&P 500 zou vandaag een vermogen van $ 117.000 hebben. Zeker niet slecht! 

Maar…

Wanneer er $ 1.000 geïnvesteerd werd in Berkshire Hathaway groeide dit uit tot $ 10,3 miljoen. Wij nemen de kritiek op Warren Buffett dus met een korreltje zout. 

Je hebt weinig winnaars nodig

In de wereld van het beleggen is het niet zo relevant wat er allemaal in het verleden gebeurd is. Het gaat er natuurlijk vooral om wat we de komende tijd mogen verwachten. Voor Berkshire zien we de toekomst positief tegemoet

De huidige stand van zaken binnen het beleggingsportfolio van Berkshire is eigenlijk samen te vatten in één bedrijf: Apple. 

Buffett begon met het opbouwen van een positie in Apple (AAPL) in mei 2016. Vandaag de dag heeft Berkshire zo’n 245 miljoen aandelen Apple. Dit is ongeveer 5,8% van alle uitstaande aandelen. 

De kostprijs van Berkshire is gemiddeld $ 149 per aandeel, ofwel een totale investering van $ 36,5 miljard. Apple doet het de laatste jaren erg goed op de beurs. Na de goede cijfers over het afgelopen kwartaal is de koers van Apple nog verder opgelopen.

Op het moment van schrijven noteert de koers rond de $ 444 per aandeel. Hiermee is de totale positie van BRK gegroeid van $ 36,5 miljard naar $ 108,8 miljard. Een winst van $ 72,3 miljard.

Inclusief het ontvangen dividend komt het rendement uit boven de $ 74 miljard!

Gaat hij verkopen?

Het beleggingsportfolio van Berkshire Hathaway bevat 46 posities. Maar Apple vertegenwoordigd nu 46% van het portfolio. Buffett bewijst maar weer eens dat diversificatie niet nodig is als je weet wat je aan het doen bent. De investering in Apple is nu 22% van de totale marktkapitalisatie van Berkshire Hathaway. 

Ondanks dat Apple zo’n groot onderdeel van BRK is geworden verwachten we niet dat Buffett winst gaat nemen. Dat past niet bij de strategie van Berkshire en de eerdere opmerkingen die hij maakte over Apple, zoals in februari 2020 in een interview met CNBC:

“I see Apple as our third business. It’s probably the best business I know in the world. And that is a bigger commitment that we have in any business except insurance and the railroad.” – Warren Buffett

Conclusie

Ondanks dat Berkshire Hathaway de afgelopen jaren qua rendement wat achter is gebleven hebben wij nog het volste vertrouwen in Warren Buffett. Berkshire heeft veel cash, diverse succesvolle bedrijven in eigendom én een gigantische positie in Apple. 

Auteur is long BRK.B en AAPL.