Aandelen
Aandelen

Buffett komt eindelijk in actie

Joeri 17 juli 2020

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2020 had het bedrijf van Warren Buffett een recordbedrag aan liquide middelen. Berkshire Hathaway (BRK.A BRK.B) had maar liefst $ 137 miljard aan cash en vergelijkbare assets vergaard. Beleggers wachten al maanden tot Buffett eindelijk een grote acquisitie doet. De voorgaande grote deal is alweer 4,5 jaar geleden. Eerder deze maand was het dan eindelijk zo ver: Berkshire trekt de portemonnee. 

Berkshire Hathaway Energy, een dochteronderneming van Berkshire Hathaway, koopt een verzameling gaspijpleidingen en gasopslag centra van Dominion Energy (D). Het bedrijf van Buffett betaalt hier $ 4 miljard voor, en neemt daarnaast $ 5,7 miljard aan schulden over. De totale deal omvat dus bijna $ 10 miljard dollar.

Dit koopt Berkshire Hathaway

De aankoop omvat circa 12.500 kilometer aan gaspijpleidingen. Hiermee heeft Berkshire 18% van de Amerikaanse markt in handen. Daarnaast kopen ze 25 miljard kubieke meter gasopslag en een belang van 25% in de belangrijke import-, export- en doorvoerhaven Cove Point. 

Nu Buffett eindelijk weer in actie komt kijkt de hele wereld mee. Ons viel vijf dingen op.

Buffett houdt van cash cows

Dit is een ‘klassieke Buffett aankoop‘. Ondanks dat hij regelmatig aangegeven heeft op zoek te zijn naar een grote deal is deze relatief kleine transactie toch weer typisch Buffett. Deze aankoop vergroot zijn sterke positie op het gebied van gastransport en verstrekt de cashflow van BRK. 

Volgens een recent rapport van de U.S. Energy Information Administration zal het gebruik van aardgas voor energieopwekking de komende jaren alleen maar toenemen. Van 34% in 2018 tot 39% in 2050. De Amerikaanse export van LNG (Liquified Natural Gas, vloeibaar aardgas) zal de komende 20 jaar waarschijnlijk verdrievoudigen. 

Al dat gas moet van A naar B. Buffett vergroot zijn positie dus in een groeimarkt, wat de komende decennia een hoge en voorspelbare vrije cashflow op zal leveren.

Nog steeds de voorkeur voor vaste activa

Buffett houdt van bedrijven met duidelijke vaste activa, zoals fabrieken, apparatuur of pijpleidingen. Ook dit past bij zijn klassieke stijl. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven welke nauwelijks tastbare activa hebben. Denk maar aan alle hippe softwarebedrijven die voornamelijk uit intellectueel eigendom bestaan. Warren Buffett heeft moeite met het bepalen van een prijs bij dergelijke bedrijven. Dit verklaart ook waarom het portfolio van Berkshire weinig technologiebedrijven en -aandelen bevat. 

De economie draait nog voor een groot deel op de klassieke bedrijven en industrieën. Dat lijkt misschien niet zo, deze sectoren worden vaak genegeerd in het nieuws. Maar er is voorlopig nog genoeg te koop voor Buffett.

Hij handelt in tijden van crisis

Hij doet graag aankopen en overnames in tijden van angst en paniek. Dit is een van de factoren van zijn succes. Hij is geduldig en wacht op de beste kans, ook al duurt dat soms jaren. 

Beleggers waren verbaasd dat hij in het eerste kwartaal geen grote transacties deed. Het dieptepunt op de beurs lag eind maart, maar er kwam weinig actie vanuit Berkshire. Ook nu blijkt dat weer het gevolg van het geduld van Buffett. De beschikbare deals waren simpelweg niet goed genoeg. 

Nu de olie- en gassector door een historisch diep dal gaat slaat hij toe. Dominion wil zich richten op haar nutsbedrijf. Buffett greep dit aan om onder erg gunstige voorwaarden de andere activa van Dominion Energy over te nemen.

Berkshire heeft nog voldoende cash over

$ 10 miljard is natuurlijk, ook voor Berkshire, geen klein bedrag. Ondanks dat is de kans groot dat de liquiditeiten komend kwartaal verder zijn gegroeid, in plaats van afgenomen. 

We weten dat hij in april voor $ 6,1 miljard aan luchtvaartaandelen verkocht. Die opbrengsten plus de enorme cashflow uit de andere ondernemingen kan zomaar meer dan $ 10 miljard zijn. Dit weten we uiteraard pas zeker wanneer de cijfers van het tweede kwartaal gepubliceerd worden.

Er volgen meer deals

We rekenen er niet op dat het weer 4,5 jaar duurt tot de volgende acquisitie. In het verleden deed Berkshire met grotere regelmaat overnames. Nu de waarderingen in sommige sectoren fors gedaald zijn verwachten we meer van hem te horen. 

De financiële dienstverlening, waaronder banken, is een sector die hard geraakt is. De Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve, ofwel FED – houdt de rente historisch laag. Dat, in combinatie met de economische problemen, drukt op de winstgevendheid van banken. 

Zoals zo vaak slaan beleggers echter wel wat te ver door. Sommige banken worden nu verhandeld op waarderingen die we sinds de crisis van 2007 – 2009 niet meer gezien hebben. Aangezien dit één van de favoriete sectoren van Warren Buffett is denken wij dat hij op dit moment werkt aan zijn volgende grote deal.

Auteur is long BRK.B