Kooptip
Kooptip

Zonne-energie: Californië zorgt voor een echte game changer

Ronald 15 mei 2018

De Amerikaanse staat Californië heeft als eerste overheid ter wereld een nieuwe wet goedgekeurd die zonnepanelen verplicht op alle huizen. Deze beslissing mag je een echte game changer noemen voor de sector van zonne-energie. De nieuwe wet zal de sector een extra duw in de rug geven en mogelijk als voorbeeld dienen voor andere staten en landen.

De California Energy Commission besliste op woensdag 9 mei unaniem dat alle nieuwbouwhuizen vanaf 1 januari 2020 verplicht zonnepanelen moeten bevatten. Dit is van toepassing op alle huizen, condo’s en appartementen van maximaal 3 verdiepingen hoog.

Huizen die in de schaduw staan, en dus geen zonne-energie kunnen opleveren, en huizen die energieopslagsystemen bevatten (eventueel in combinatie met zonnepanelen), kunnen op uitzonderingen rekenen.

Deze historische beslissing kan een enorme impact hebben op de toekomst van zonne-energie.

Het belang van Californië voor zonne-energie

Californië is niet zomaar een of andere Amerikaanse staat. Californië zou als land de 5de grootste economie ter wereld zijn. Het is met 39 miljoen inwoners de dichtstbevolkte staat van de Verenigde Staten. De totale oppervlakte is bijna dubbel zo groot als dat van het Verenigd Koninkrijk.

Californië

Zoals je ziet, is dit niet zomaar een beslissing van een kleine regio in de wereld. Californië is een economische topregio, ook globaal gezien.

Californië huisvest 2 van de 3 grootste steden in de Verenigde Staten en enkele van de grootste en belangrijkste bedrijven ter wereld zoals Apple, Wells Fargo, Oracle, Intel, Disney, Chevron, Google, …

En, in dit verhaal nog belangrijker, Californië speelt al jaren een voortrekkersrol op het gebied van hernieuwbare energie. Zo legde het bijvoorbeeld zeer strenge uitstootvoorwaarden op voor auto’s op hun grondgebied. Dit verplichtte autoproducenten om de motoren energiezuiniger te maken, wat een standaard werd over heel de wereld.

Nu wil Californië die rol ook op zich nemen wat zonne-energie betreft.

De zon schijnt voor hernieuwbare energie

De Verenigde Staten haalt momenteel 10% van zijn energievoorziening uit wind- en zonne-energie, waarbij Californië de grootste leverancier is van zonne-energie. Er werden al meer dan 21.000 megawatturen zonne-energie geïnstalleerd op bijna 5,5 miljoen huizen in de Amerikaanse staat. Dat is bijna de helft van de 50.000 megawatturen aan zonne-energie in heel de Verenigde Staten.

De volgende 5 jaar moet daar nog eens 13.402 megawatturen zonne-energie bijkomen. En vanaf 2020 worden dan ook nog eens zonnepanelen verplicht op alle nieuwe huizen.

hernieuwbare energie amerika

Californië heeft als doelstelling om de helft van zijn energievoorziening tegen 2030 te winnen uit hernieuwbare energie. Nutsbedrijven in de Amerikaanse staat zeggen dat ze deze doelstelling al 10 jaar eerder zullen bereiken, namelijk in 2020.

Wat de nutsvoorzieningen betreft, zit Californië dus ruim op schema. Nu wil het met deze wet ook de burger meetrekken in hun groen verhaal. Tot nu toe heeft zo’n 15% van alle huizen zonnepanelen. Maar dat percentage zal vanaf volgend decennium fors stijgen.

De Grote Groene Energie Gids: Beleggen in de belangrijkste trend van de komende decennia

Zonne-energie is goedkoper

De commissie berekende dat de nieuwe maatregel zal zorgen voor 493 miljoen pond minder CO2-uitstoot per jaar. Dat komt neer op een equivalent van 50.000 auto’s minder.

Nog volgens de commissie zal deze maatregel de kostprijs van een huis gemiddeld met 10.000 dollar verhogen. Een hypotheeklening zou op die manier gemiddeld 30 dollar per maand duurder worden. Maar de zonnepanelen zouden de kostprijs voor energie met 80 dollar per maand verlagen.

Dit levert een winst op van 50 dollar per maand of 600 dollar per jaar. Over een periode van 25 jaar wint men dus 15.000 dollar ten opzichte van de extra 10.000 dollar kostprijs. Het is met andere woorden, een zuivere langetermijnbelegging. Het brengt gemiddeld 1,64% per jaar op.

Hoe meer zonnepanelen er bijkomen (Californië verwacht een extra 200 tot 400 megawatt per jaar), hoe goedkoper alles wordt. De stijgende vraag en de extra expertise creëert incentives voor huizenbouwers en architecten om hun ontwerpen aan te passen ten voordele van het gebruik van zonnepanelen. Dit moet de kosten minimaliseren en de opbrengst maximaliseren. Dit is een win-win-situatie voor de gebruiker, de portemonnee en het milieu.

De invloed van Trump op de solar-sector

Foto Credit: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

President Trump heeft recent aangekondigd 30% extra importtaksen te heffen op geïmporteerde zonnepanelen. Deze beslissing kan een grote impact hebben op de toekomstige investeringen, aangezien 95% van alle zonnepanelen in de Verenigde Staten geïmporteerd worden.

Toch zal de totale prijsstijging kleiner uitvallen, omdat de panelen zelf slechts voor 17% van de totale systeemkost uitmaken bij residentiële installaties en 32% bij elektriciteitscentrales.

Toch zijn er enkele trends waardoor men kan aannemen dat deze evoluties de zonne-energiemarkt niet zullen doen kelderen, in tegendeel. De kostendaling van de technologie – de verwachte halvering – en het engagement van regionale actoren zijn twee sterke stimulansen voor de sector.

Meer dan 2500 staten, steden, bedrijven, universiteiten en andere actoren hebben zich geëngageerd om het Parijsakkoord na te leven, ondanks de negatieve houding van de president. Samen vertegenwoordigen deze actoren meer dan de helft van de Amerikaanse economie, en hebben ze een grote impact op de emissies. Californië speelt in dit proces de hoofdrol.

Problemen met zonne-energie

Het grote probleem met zonne-energie is natuurlijk dat de zon niet altijd schijnt. ’s Nachts schijnt de zon al niet, en op piekmomenten schijnt de zon soms te veel. De energie die wordt opgewekt met zonne-energie moet ergens naartoe. In tegenstelling tot een waterleiding, is het met elektriciteit niet zo eenvoudig om overtollige energie terug te sturen.

Een modern elektriciteitsnetwerk en batterijen om energie op te slaan, zijn een onmisbaar onderdeel om zonne-energie te gebruiken als voornaamste energiebron. Zonne-energie is dus slechts een – voor Californië belangrijk – onderdeel van de oplossing naar een groenere wereld.

Maar ook aan deze technologieën wordt hard gewerkt.

De oplossing voor zonne-energie

Waar problemen zijn, zijn natuurlijk ook oplossingen. Zo is er bijvoorbeeld een bedrijf in Californië dat gespecialiseerd is in zonne-energie. Nu telt Californië meer dan 2.500 bedrijven die actief zijn in de sector van zonne-energie, van producenten tot installateurs en ontwikkelaars, maar er is 1 bedrijf dat er toch bovenuit steekt, zoals de beurskoers doet vermoeden.

aandeel zonne-energie

Dit bedrijf werd onlangs nog bekroond als een van de meest innovatieve bedrijven in de Verenigde Staten. Met hun hard- en softwaresysteem maken ze zonnepanelen tot 25% efficiënter. En bovenal, lanceerde het bedrijf recent een nieuw grid-service-systeem.

Met dit grid-service-systeem kunnen ze het beheer van de energie met het elektriciteitsnetwerk regelen, sturen en optimaliseren. Als er een bedrijf is dat zal profiteren van deze nieuwe maatregel in Californië, dan is het dit bedrijf wel.

Het bedrijf is terug te vinden in de selectielijst van Inside Value. Het werd opgepikt nadat miljardair George Soros laaiend enthousiast werd over deze solar-specialist. Zo zei Soros:

“We’re staying buyers as this innovator is delivering what growth investors want — big revenue and margin upsides/guides (with the added benefit of solid cash flow).

5 jaar geleden bedroeg de omzet van dit bedrijf slechts 79 miljoen dollar. Binnen 5 jaar mikt men op een jaaromzet van 2 miljard dollar. En deze groei realiseert het bedrijf zonder noemenswaardige schulden.

Ontdek vandaag nog hét solar-aandeel van de toekomst bij Inside Value.

VOLG RONALD OP DE VOET

Direct zien wanneer Ronald een nieuwe kooptip plaatst