Beurs
Beurs

Nog eens 10 tips om een beter te beleggen

Joeri 23 november 2020

Een paar weken geleden publiceerden we een blog met 10 tips om een betere (waarde)belegger te worden. Daarin gaven we aan dat vooral eigenschappen als discipline vereist zijn. Door je emoties zoveel mogelijk buiten het beleggen te houden verlaag je het risico en verhoog je het rendement. 

We kregen enthousiaste reacties op onze top 10. Uiteraard hebben we veel meer tips dan slechts de eerder genoemde 10. Daarom hierbij top 10, deel 2!

Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful. – Warren Buffett

 1. Verlaag correlatie door je beleggingen over verschillende categorieën te verdelen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en cash. 
 2. Raak nooit in paniek, maar koop als anderen angstig zijn. Wanneer andere beleggers in paniek raken gebruik je je cashbuffer om zeer voordelig aandelen te kopen. 
 3. Probeer niet de markt te timen. Je kan niet altijd op de bodem kopen en op de piek verkopen. Neem beslissingen op basis van het verschil in waarde en prijs. Koop wanneer iets goedkoop is en verkoop wanneer het duur is. Dit vergt wel wat inzicht en ervaring. 
 4. Koop op correcties. Zelfs sterke bullmarkten hebben af en toe een correctie. Grijp die momenten aan om aandelen te kopen die je op je watchlist hebt staan. 
 5. Verkoop wanneer andere beleggers te hebberig zijn. Wanneer beurskoersen alsmaar blijven stijgen, bouw je posities dan rustig af. 
 6. Voorkom te veel spreiding. Wanneer je teveel kleine posities hebt volg je in feite de index. Waardebeleggers behalen de beste resultaten door fors in te zetten op de beste kansen.
 7. Je hoeft geen bedrijven uit iedere sector te bezitten. Waardebeleggers gaan naar waar de onderwaardering is. Vaak zijn bepaalde sectoren nu eenmaal interessanter dan anderen. Overweging in een sector is ook een manier van het benutten van de beste kansen.
 8. Focus op de middellange tot lange termijn. Negeer de korte termijn zoveel mogelijk. Kijk minimaal 3 tot 5 jaar vooruit. 
 9. Hecht bij het beoordelen van dividendaandelen meer waarde aan de pay-out ratio’s dan aan het dividendrendement. De ratio’s geven inzicht in de veiligheid en het groeipotentieel van het dividend. 
 10. Verwacht volatiliteit in de markt, maar probeer dit in je eigen portfolio te beperken. Bijvoorbeeld door een paar sterke en stabiele bedrijven een grote weging te geven. Wees financieel en psychologisch voorbereid om te kopen bij forse correcties.
 • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
 • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
 • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet