Beurs
Beurs

Met deze 10 tips word je een betere (waarde)belegger

Joeri 5 november 2020

Een van de belangrijkste kenmerken van succesvolle beleggers is hun discipline. Stel goede regels op en houd je daar aan. Met andere woorden; je hoeft geen hoog IQ, universitaire opleiding of verfijnd instinct te hebben. Deze 10 tips helpen je op weg om een betere belegger te worden. 

Een goede serie regels helpen je om gedisciplineerd te blijven. Stel ze op zo’n manier op dat je ze zowel in bull- als in bearmarkten kan volgen. Dus in periodes van hebzucht en in periodes van angst. Zodat je jezelf altijd de beste kansen geeft.

Met de onderstaande 10 tips maak je een goed begin, want ze helpen je een betere waardebelegger te worden. Je verlaagt het risico en daaruit volgt een hoger rendement.

No wise pilot, no matter how great his talent and experience, fails to use his checklist. – Charlie Munger

 1. Geduld is een schone zaak. Het is keer op keer bewezen dat geduldige beleggers betere resultaten boeken. Ze maken minder fouten en boeken hogere rendementen. 
 2. Investeer dus alleen als de kansen enorm in jouw voordeel zijn. Wacht op de beste kansen.
 3. Beleg alsof je de eigenaar van het bedrijf bent. Eigenaren kijken vaak anders tegen dingen aan. Mensen geven bijvoorbeeld meer om dingen die ze bezitten dan om dingen die ze huren. Door je aandelen ben je eigenaar van het bedrijf, niet een huurder. Dit helpt om te focussen op de lange termijn.
 4. Bepaal je risicobereidheid en stem je allocatie hier op af. Houd je vervolgens aan de parameters. Dit kan moeilijk zijn in extreem goede óf slechte tijden.
 5. Begrijp welke beleggingsrisico’s je loopt en probeer deze zoveel mogelijk te vermijden en te beperken. 
 6. Focus op het beperken van verliezen. Het is belangrijker geen geld te verliezen dan geld te verdienen. Als je teveel kijkt naar de (potentiële) winsten ben je geneigd slechte beslissingen te nemen. 
 7. Weet wat voor soort belegger je bent. Volg een strategie die bij je overtuigingen en persoonlijkheid past. 
 8. Investeer nooit geld wat je misschien nodig hebt. Dit zorgt er vaak voor dat je op het slechts mogelijke moment verplicht wordt te verkopen. 
 9. Er zijn grote verschillen tussen sparen, beleggen en gokken. Ken de verschillen en handel daar naar. 
 10. Investeer alleen in wat je begrijpt. Goed onderzoek leidt tot goede beleggingsbeslissingen. Als je niet begrijpt hoe een bedrijf haar geld verdient, beleg er dan niet in. 
 • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
 • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
 • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet