Onlangs publiceerden we een blog met tips van superbelegger Li Lu. Lees het hier nog eens terug. Dat viel in de smaak. Korte en eenvoudige tips van een zeer succesvolle, maar relatief onbekende, waardebelegger. Daarom in dit blog: deel 2!
Goede tips van beleggers met een sterk trackrecord zijn natuurlijk altijd welkom. Maar in heftige beurstijden, zoals we nu zien, kunnen we allemaal een extra steuntje in de rug gebruiken.
Daarom nog eens zeven tips van genie Li Lu om toe te passen in het huidige beursklimaat.
We kunnen tegen onszelf liegen, maar niet tegen ‘mr. Market’. Daarom is het cruciaal om eerlijk tegen uzelf te zijn. Weet van uzelf wat uw kracht is. Maar belangrijker: ook wat uw zwakte is.
Mr. Market brengt de hebzucht, angst of onzekerheid in iedereen naar boven.
U kunt niet alle succesvolle aandelen bezitten. Gelukkig heeft u ook maar een handjevol echte winnaars nodig.
Die vindt u door bedrijven te onderzoeken waar u nieuwsgierig naar bent. Vindt onderwerpen waar u gepassioneerd over bent, en vindt bedrijven die daarbij aansluiten. Die passie is nodig om voldoende energie te hebben voor het noodzakelijk onderzoek.
Weet u waarom Buffett zo bewonderd wordt? Niet vanwege het rendement van +20% per jaar.
Het is vanwege het rendement van +20% per jaar over een periode van 60 jaar.
Rendementen van jaar tot jaar doen er niet toe. Laat dit uw emoties niet beïnvloeden (dat geldt overigens ook na een zeer goed jaar). Echte rijkdom wordt vergaard over een lange periode.
Koers van het aandeel Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) van circa $ 300 in 1980 naar bijna $ 500.000 (!) vandaag
Volgens Li Lu is bovenstaande het geheim tot hoge rendementen. Vind bedrijven met een bovengemiddeld rendement op geïnvesteerd kapitaal (Return On Invested Capital), die dit lang kunnen volhouden.
Bedrijven die over lange periodes een hoog ROIC laten zien, zijn bedrijven met een duurzaam concurrentievoordeel. Houd aandelen van die bedrijven lang vast, om het (interne) rente-op-rente effect maximaal voor u te laten werken.
Het is vaak onmogelijk om een bedrijf direct helemaal te begrijpen. Dat is ook helemaal niet nodig.
Li Lu heeft gezegd dat hij er soms jaren overdoet om een bedrijf helemaal te doorgronden. Pas dan kan hij de waarde bepalen en wachten op de juiste prijs.
Wanneer hij het kan kopen met een veiligheidsmarge houdt hij de aandelen jarenlang aan.
Dit hele proces duurt jaren, neem dus de tijd.
Er wordt veel aandacht gegeven aan de strategie van ‘averaging down’. Ofwel aandelen blijven kopen wanneer de koers blijft dalen.
Er komt echter voor iedereen een punt waarop het geld op is. Dan komt het aan op wilskracht. Houd u aan uw strategie en doe niets.
Goede beleggers boeken hoge rendementen omdat ze in staat zijn niets te doen wanneer beurskoersen halveren.
In een perfecte wereld zou de aandelenkoers dus ook langzaam en geleidelijk moeten bewegen. Toch ziet de praktijk er anders uit.
Een bedrijf verandert zelden binnen een paar dagen, maar de koers wel. Bedenk dat de verandering van de koers niet overeenkomt met de verandering van het bedrijf.
Dit werkt twee kanten op. Word niet te enthousiast wanneer de koers snel stijgt. Maar verlies ook geen hoop wanneer de koers snel daalt.