6 tips van superbelegger Li Lu

Joeri 10 maart 2022

We kunnen veel leren van andere beleggers. Daarom kijken we graag naar ‘de meesters van het waardebeleggen’. Behalve Warren Buffett en Charlie Munger zijn er nog veel meer succesvolle value beleggers, waar je zelden iets over leest. Neem bijvoorbeeld Li Lu.

Li Lu is een Amerikaanse waardebelegger van Chinese komaf. Hij is de oprichter van Himalaya Capital Management. Munger en Buffett zijn de grote voorbeelden van Lu. En hij kent ze ook persoonlijk.

Li Lu geeft regelmatig presentaties en lezingen over beleggen. We hebben een aantal van zijn tips geselecteerd. 

Beleggen als eigenaar van het bedrijf

Zie jezelf niet als een handelaar in aandelen. Je moet niet constant kopen en verkopen. Denk als de eigenaar van het bedrijf, hierbij hoort een lange beleggingshorizon.

Aangezien je als kleine aandeelhouder geen invloed hebt binnen het bedrijf koop je met een grote veiligheidsmarge. 

Je bent meer een onderzoeker dan een investeerder

De meeste tijd ben je bezig met lezen. Hoe meer je weet, hoe betere belegger je wordt. Werk als een financieel detective. Je moet het bedrijf zo goed begrijpen dat je de aandelen met overtuiging kan kopen. 

Li Lu, foto van himcap.com 

De valkuilen van beleggen

Er zijn een aantal fouten die beginnende beleggers vaak maken. Wees hiervan bewust zodat je ze kan voorkomen. Dit zijn:

  • verliefd worden op een bedrijf voordat je het door en door kent
  • beleggen voordat je alle informatie hebt
  • de drang om snel geld te verdienen

Gebruik een checklist om te beleggen

Doe nooit een investering zonder dat je de checklist helemaal hebt afgerond. Op een goede checklist komt de waardering, kwaliteit van het bedrijf en het management aan bod.

De checklist verplicht je om goed onderzoek te doen. 

Wees een zelfstandige belegger

Dit is vooral het probleem wanneer je belegt in een aandeel omdat iemand anders je voorging. Lu deed de mooie uitspraak: “je kan hun idee stelen, maar nooit hun overtuiging”.

Wanneer de koers daalt zul je niet weten wat te doen.

De beurs is een hulpmiddel, geen leraar

Een aandeel vertegenwoordigt een klein deel van een bedrijf, maar kan tegenwoordig in een paar seconden verhandeld worden. Hierdoor worden beleggers constant overspoelt met koersen.

De markt biedt kansen. Weet hoe je hier gebruik van maakt. Maar je moet nooit handelen op basis van wat de markt vindt. Laat je emoties niet beïnvloeden door koersuitslagen. 

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]