Het kopen van ondergewaardeerde dividendaandelen biedt een dubbel rendement. Aan de ene kant levert het een constante bron van inkomsten op. Aan de andere kant is er potentieel voor zowel de groei van dit dividend als stijgende koersen. Maar dit geldt slechts voor een klein deel van de dividendaandelen.
Simpelweg een aandeel kopen omdat het een hoog dividend heeft is een slecht idee, en leidt meestal tot teleurstellingen. Veel beginnende beleggers weten niet waar ze moeten starten met dividendaandelen, we helpen je graag op weg.
Hierbij een overzicht van vijf belangrijke punten waar je op moet letten bij het beoordelen van dividendaandelen, om veel gemaakte fouten te voorkomen.
De payout ratio is welk deel van de winst uitbetaald wordt in de vorm van dividend. Het is de uitkomst van het dividend per aandeel, gedeeld door de winst per aandeel.
Een lager percentage betekent dat er meer winst in de onderneming blijft, en dat het dividend goed op te brengen is door de onderneming. Het verschilt per industrie en bedrijf wat een gezond percentage is, maar zo’n 70% is over het algemeen een goede bovengrens.
Dit geldt vooral voor Amerikaanse dividendaandelen. Hierbij heerst een cultuur dat het dividend ieder jaar stabiel moet zijn. Of beter nog; dat het dividendbedrag ieder jaar verhoogd wordt.
Veel Europese aandelen hanteren een percentage van de winst of cashflow. Hierdoor kan het dividend wisselen per jaar.
Dat gezegd hebbende, de geschiedenis van dividendbetalingen zegt in beide gevallen wel iets over de toekomst. Kijk bijvoorbeeld wat er met het dividend gebeurde in de periode 2007 – 2009. Of nu tijdens de Corona pandemie. Het is doorgaans een goed teken wanneer een bedrijf ook in moeilijke tijden het dividend blijft uitkeren.
Als je op zoek bent naar dividendinkomsten voor de lange termijn, moet het ook een business zijn voor de lange termijn. Een bedrijf wat constante en voorspelbare omzet en winst boekt kan makkelijker aan haar dividendbetalingen voldoen.
Wanneer de winst en/of omzet sterk schommelt kan dit een teken zijn van aanstaande problemen met het dividend.
“Do you know the only thing that gives me pleasure? It’s to see my dividends coming in” – John D. Rockefeller
We hebben er al vaker over geschreven, maar sterke bedrijven hebben een duurzaam concurrentievoordeel. Dit zoeken we ook in dividendaandelen.
Het maakt de business beter voorspelbaar omdat de concurrentie op afstand gehouden kan worden. In welke vorm dit gebeurt, wisselt. Bijvoorbeeld door eigen technologie, een sterke merknaam of een moeilijk toe te treden markt.
Hier draait het natuurlijk allemaal om. Een hoog dividendrendement heeft uiteraard de voorkeur boven een laag rendement. Maar dit punt staat bewust als laatste.
Hier kijken we namelijk alleen naar wanneer aan de andere voorwaarden is voldaan. Het dividend is zo sterk als het bedrijf wat het betaalt. Het is dus van belang dat het bedrijf het dividend ook daadwerkelijk kán betalen.
Daarnaast zoeken we een hoge mate van zekerheid dat het bedrijf ook in de toekomst het dividend zal blijven betalen en verhogen. Wees er in eerste instantie van overtuigd dat het bedrijf gezond is en dat de uitbetalingen stabiel zijn.
Sterke en ondergewaardeerde dividendaandelen zijn zeer goede langetermijnbeleggingen. Richt je op bedrijven met sterke en stabiele positie, een constante winst en een lange geschiedenis van dividenduitkeringen.
Wanneer je deze voordelig aanschaft hoef je alleen nog maar te wachten tot de markt de onderwaardering herkent. En terwijl je wacht stroomt het dividend binnen.