Educatie
Educatie

Diversificatie voor waardebeleggers

Joeri 6 november 2020

Het spreiden van je beleggingsportfolio is een goede manier van risicobeheersing. Een goed gediversificeerde aandelenportefeuille biedt bescherming tegen ongunstige beursomstandigheden. Het kan je neerwaarts risico beperken, terwijl het nauwelijks rendement hoeft te kosten. Maar hoe pak je dat aan?

Het optimaal aantal aandelen wisselt per belegger. Het is afhankelijk van je doelstelling, beleggingshorizon en risicotolerantie. Daar kunnen we dus geen eenvoudig antwoord op geven.

We kunnen je wel vertellen waar je op moet letten. Het is belangrijk hierin het onderscheid te maken tussen systematisch- en niet-systematisch risico. 

Systematisch risico

Dit type risico is niet specifiek voor een bedrijf of sector. Het is het beursrisico in het algemeen. Je kan systematisch risico binnen je aandelenportfolio dan ook niet verlagen door te spreiden over meer aandelen. 

Deze risico’s omvatten bijvoorbeeld macro-economische verslechteringen, valuta risico, inflatie, politieke instabiliteit, oorlogen en verschuivingen in rentestanden. Ontwikkelingen hierin hebben gevolgen voor de aandelenmarkt als geheel.

Om dit risico te beperken moet je spreiding aangaan buiten je aandelenportefeuille. Bijvoorbeeld met obligaties, (crypto)valuta, grondstoffen of vastgoed. 

Niet-systematisch risico

Aan de andere kant vinden we het ‘niet-systematische risico’. Dit type risico is specifiek voor een bepaald bedrijf, sector, afzetmarkt of zelfs land. Dit type risico kan je wél verlagen door slimme diversificatie. 

Het doel hierbij is om te blijven beleggen in waardeaandelen, alleen de beste kansen te benutten maar ook om de risico’s te beperken. Dit kan voor waardebeleggers een uitdaging vormen, aangezien goede kansen zich vaak in dezelfde sector bevinden. 

Rol in portfolio

Als waardebeleggers worden we enthousiast wanneer we een voordelig aandeel vinden met goede vooruitzichten. Het is echter belangrijk om voordat je tot aankoop overgaat te beseffen hoe dit nieuwe bedrijf binnen je portfolio past. 

Een belangrijk onderdeel daarvan is ook welke weging je aan dit nieuwe aandeel geeft. Moet dit een ‘veilige haven‘ vormen binnen je portfolio of is het een speculatieve belegging? Deze afweging moet tot uitdrukking komen in het bedrag wat je investeert. Beleg dus niet simpelweg wat je toevallig op dat moment als cash beschikbaar hebt. 

Conclusie

Niet elke vorm van risico valt binnen een aandelenportfolio te beperken met spreiding. Weet wat er wel mogelijk is, en hoe je dit bereikt. Stem je portfolio af op je eigen risicotolerantie

Het maakt niet uit of je de beste value aandelen bezit als je er bij beursdalingen niet aan vast kan houden. Dan zal je nooit hoge rendementen halen. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet