Aandelen
Aandelen

Beleggen in (succes van) ChatGPT

Ronald 24 januari 2023

De laatste weken gaat ChatGPT viraal. Deze op artificiële intelligentie gebaseerde informatiebron geeft (fantastische) antwoorden op vragen die u kan stellen. ChatGPT zal meer dan waarschijnlijk de manier waarop we informatie zoeken op het internet voorgoed veranderen. Hoe u hierin kan beleggen, leest u hier.

Maar laten we ChatGPT eerst even voorstellen. Zo hebben we bijvoorbeeld de vraag gesteld: ‘ How does Warren Buffetts brain works’.

ChatGPT genereert dan dit antwoord.

En alsof dit nog niet straf genoeg is, kan je die vraag ook in het Nederlands stellen.

Ook dan genereert deze AI-tool een interessant antwoord.

Indrukwekkend!

ChatGPT is de chatbot van OpenAI en zal de manier waarop we informatie zoeken en gebruiken op het internet revolutioneren.

Wie zit er achter ChatGPT?

Na amper 5 dagen had ChatGPT al méér dan 1 miljoen gebruikers. Dat was begin december, dus we kunnen aannemen dat dit ondertussen al een veelvoud geworden is.

Het gaat dus razendsnel voor ChatGPT en OpenAI.

OpenAI is een Amerikaans onderzoeksbedrijf dat artificiële intelligentie wil ontwikkelen op een manier waarop de mensheid ervan profiteert en werd opgericht door Elon Musk en Sam Altman in 2015.

Elon Musk kent natuurlijk iedereen, maar wie is Sam Altman?

Altman is een 37-jarige ondernemer, programmeur en investeerder die computerwetenschappen studeerde aan de Stanford University.

In 2015 werd hij door Forbes uitgeroepen tot  “Best Young Entrepreneurs in Technology”.

Succesvolle investeringen van Sam Altman zijn onder andere Airbnb, Stripe, Reddit, Pinterest, Instacart, Asana, …

Voor OpenAI haalde hij onder andere Microsoft, Infosys en Amazon Web Services als investeerders binnen en wist hij naast Elon Musk ook Greg Brockman (Stripe) en Peter Thiel (PayPal, Facebook, Palantir, … ) te overtuigen.

Kortom … achter ChatGPT zit dus enorm veel kennis en geld om er een succes van te maken.

Een game-changer zelfs.

Bedreiging voor Google

Want velen zien hierin een bedreiging voor de heerschappij van Google. We gaan in de toekomst geen zoekopdrachten meer geven en een reeks websites als antwoord krijgen, maar gewoon ineens het antwoord.

ChatGPT is in feite wat Google zelf was begin deze eeuw toen het een revolutie veroorzaakte ten opzichte van zoekmachines als Yahoo! Of Altavista.

Als first-mover-advantage in search op basis van artificiële intelligentie lijkt ChatGPT nu al een straat voorsprong te hebben.

Google heeft immers – voorlopig – geen antwoord.

Geen wonder dat beleggers direct op zoek gaan naar manieren om hierin te beleggen.

Aandelen die profiteren van het succes van ChatGPT

Dan kom je automatisch bij Microsoft terecht.

Microsoft investeerde in 2019 reeds 1 miljard dollar in OpenAI en is nu in gesprek om nog eens 10 miljard dollar te investeren wat OpenAI op 29 miljard dollar waardeert.

Voor Microsoft is dit – in eerste instantie – geen investering om geld aan te verdienen, maar vooral om hun eigen zoekrobot Bing terug leven in te blazen.

Bing is een zoekmachine, net zoals Google, maar die veel minder wordt gebruikt. Het marktaandeel van Bing is miniem.

Met een marktaandeel van zo’n 4% is het pakken kleiner dan Google dat er momenteel met kop en schouders bovenuit steekt.

Toch telt de zoekmachine zo’n 1 miljard gebruikers, hoofdzakelijk in China (35%) en de Verenigde Staten (27%).

Toch 1/8 van de wereldbevolking.

Met de integratie van de ChatGPT technologie wil Microsoft nu de aanval inzetten op Google.

Meteen ook de reden waarom Microsoft een product als Bing zo lang draaiende heeft gehouden.

Dat doen ze ook niet voor niks.

Daarbij moet u goed onthouden dat wanneer Microsoft investeert in iets (sinds Satya Nadella CEO werd ten minste) het vaak om game-changer technologie gaat.

Denk aan LinkedIn, Nuance Communications, GitHub, …

De investering in ChatGPT moet het gebruik van Bing de hoogte in jagen. Gebruikers die iets zoeken op Bing, zullen dan veel betere antwoorden krijgen – wat ongetwijfeld het aantal gebruikers flink zal doen toenemen.

Uit een investeerderspresentatie blijkt dat OpenAI in 2023 zo’n 200 miljoen dollar aan inkomsten zal genereren uit licenties en in 2024 zelfs 1 miljard dollar.

Maar voor Microsoft dat zo’n 200 miljard dollar omzet boekt per jaar, is dat nog niet eens wat zakgeld.

Beleggen in Microsoft voor het succes van ChatGPT is dus geen optie.

De ideale ChatGPT belegging

Uiteraard zouden we Value Jagers niet zijn, als onze analisten toch niet een – klein en onbekend – aandeel hebben gevonden dat mee surft op het succes van ChatGPT.

Meer bepaald onze Tech Value aandelen.

Dit bedrijf heeft immers een exclusief partnerschap met Microsoft.

Wanneer Microsoft de technologie van ChatGPT gaat gebruiken, waarvoor zou het anders zo veel investeren, zal dit bedrijf zijn activiteiten fors zien toenemen.

Met een marktkapitalisatie van minder dan 1,5 miljard dollar, kan de impact hierop wél bijzonder groot zijn.

Hoe meer gebruikers op Bing, hoe meer advertenties er getoond kunnen worden. Hoe meer advertenties er getoond kunnen worden, hoe meer dit bedrijf verdient.

De groei zou wel eens spectaculair kunnen zijn, omdat Bing voorlopig nog zo’n klein marktaandeel heeft.

Mocht dit enkele procenten stijgen (alleen al omdat iedereen nieuwsgierig is), zal dit de advertentie-trafiek op Bing vermenigvuldigen.

De omzet- en winstevolutie is al spectaculair de laatste jaren, en kan nu een extra boost krijgen.

Dit Tech Value aandeel is namelijk een strategische partner van Microsoft waarbij alle advertenties de technologie gebruiken.

En wat ook interessant is … dankzij deze exclusieve overeenkomst zullen alle meeropbrengsten voor dit bedrijf zijn.

Bing is momenteel veel minder groot dan Google, maar het wordt wel gebruikt.

Als je dan de markt niet hoeft te delen, zoals bij google wel het geval is, kan er erg veel verdiend worden.

Beleggen in deze game-changer kan via Tech Value.

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.