Beurs
Beurs

Het decennium van … value aandelen

Ronald 16 november 2022

Ieder huisje heeft zijn kruisje. En ieder decennium heeft zijn beleggingsthema. In de jaren ’50, tijdens de wederopbouw van de 2e Wereldoorlog, waren bijvoorbeeld Europese aandelen globaal in trek. Jaren ’60: Amerikaanse blue chips De jaren ’70 was een glansprestatie weggelegd voor groeimarkten en grondstoffen.

Jaren ’80: Japan.

En ga zo maar verder.

Het afgelopen decennium stond in het teken van de Amerikaanse Big Tech aandelen zoals Apple, Amazon, Google, Tesla, …

Maar tijden veranderen.

En daar hebben heel veel beleggers heel veel problemen mee.

Ze blijven immers vasthouden aan de winnaars van gisteren terwijl ze weigeren te kijken naar de winnaars van morgen.

Het tijdperk van Amerikaanse Big Tech aandelen is VOORBIJ!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit nu ineens slechte bedrijven zijn of dat deze aandelen slecht gaan presteren, maar er zijn andere aandelen die beter of zelfs véél beter gaan presteren.

Dat zien we nu al gebeuren!

Zo is de Goldman Sachs Mega Cap Stocks index met kracht door de opwaartse trend van de laatste 10 jaar gezakt ten opzichte van de brede aandelenmarkt.

Een duidelijker signaal is er niet.

Big Tech doet het gewoon veel slechter op de beurs …

De top-10 van deze index is goed voor 27,1% van deze index en de top-5 bestaat uit:

 • Apple
 • Microsoft
 • Amazon
 • Alphabet
 • Exxon Mobil (sinds kort)

Hier moeten we toch geen tekening bij maken.

Kijken we naar de samenstelling van de Mega Cap Stocks index per sector dan zien we:

 • Technologie 27,3%
 • Gezondheidszorg 15,3%
 • Financials 11,5%
 • Energie 5,4%
 • Vastgoed 3,1%
 • Grondstoffen 2,6%

Dé sectoren die in aanmerking komen voor dit decennium, zijn alvast níet de sectoren waar nu de grootste bedrijven ter wereld toe behoren.

Dan moeten we vooral kijken naar de minst vertegenwoordigde sectoren zoals energie, vastgoed en grondstoffen.

Stuk voor stuk value sectoren.

Zoals we gezien hebben in het grootste deel van het eerste decennium van deze eeuw zullen ook nu value aandelen outperformen ten opzichte van groeiaandelen.

Sinds wij de bodem in deze ratio voorspeld hebben (november 2020), laten value aandelen al een outperformance zien ten opzichte van groei.

Maar is dit nog altijd maar het prille begin!

Lees ook:

Aandelen Porsche met een korting van -60%

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.