Educatie
Educatie

3 belangrijke onderdelen die rendement genereren voor beleggers

Joeri 22 augustus 2022

We beleggen voor rendement, het liefst zo veel mogelijk en voor een zo’n lang mogelijke periode. Dat begrijpt iedere belegger. Maar in het huidige tijdperk van snel handelen zijn veel beleggers de basis uit het oog verloren. 

Om een hoog rendement te boeken is het belangrijk om de herkomst van dit (verwachte) rendement te doorgronden. Want hoe kunt u een hoog rendement boeken wanneer u geen idee hebt waar dit vandaan komt?

We onderscheiden drie belangrijke onderdelen die rendement genereren voor beleggers:

  • Groei van de onderneming
  • Ontvangen van dividend
  • Expansie van de waardering

Groei van de onderneming

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor. Wanneer de cijfers per aandeel verbeteren, bijvoorbeeld de winst of kasstroom, wordt een aandeel meer waard. Zelfs wanneer de waardering niet verandert. 

Een voorbeeld: Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) boekte in 2012 een gecorrigeerde winst van $ 5,10 per aandeel. In die periode werd het aandeel gewaardeerd aan zo’n 17 keer de winst. De koers schommelde dus rond de $ 87 per aandeel. 

De verwachte gecorrigeerde winst voor dit jaar is met $ 10,07 per aandeel bijna dubbel zo hoog als 10 jaar geleden. Het aandeel wordt nog steeds verhandeld aan ongeveer 17 keer de winst. De huidige koers is dan ook zo’n $ 170 per aandeel. 

Beleggers hebben zo’n 8% koerswinst per jaar geboekt, omdat de winst per aandeel ook jaarlijks zo’n 8% steeg. 

Ontwikkeling in de winst per aandeel van JNJ. De koers volgde deze groei

Ontvangen van dividend

We blijven even bij het voorbeeld van JNJ. Dit bedrijf wist naast de jaarlijkse groei van zo’n 8% de aandeelhouders namelijk ook te belonen met een dividend

Dit verhoogt het rendement nog verder, naar zo’n 10% per jaar over de eerdergenoemde periode. 

Dividend kan ook de enige bron van rendement zijn. Wanneer de onderneming niet groeit, en de waardering niet verandert, kan er dankzij dividend toch een rendement behaald worden. 

Dit zien we bijvoorbeeld bij sommige BDC’s (Business Development Companies). Door de financiële en fiscale structuur is koers van deze aandelen meestal vrij stabiel door de jaren heen. Het dividendrendement kan echter oplopen tot zo’n 10% per jaar.

Expansie van de waardering

Hier ligt vaak de focus van waardebeleggers, en niet ten onrechte. Zeker wanneer dit aspect gecombineerd wordt met de andere twee factoren valt er een enorm rendement te boeken. 

De kans op succes is het grootst wanneer de waardering door externe factoren enorm verlaagd is. Wanneer het bedrijf blijft presteren keert het op termijn meestal terug naar een meer realistische waardering. Dit zagen we bijvoorbeeld in 2020. 

Zelfs een sterk bedrijf als 3M Company (NYSE: MMM), viel in korte tijd van 20 keer naar 14 keer de gecorrigeerde winst. Om vervolgens snel terug te veren. 

Het boeken van rendement met expansie van de waardering kan zeer lucratief zijn, het is echter ook onzeker. Beleggers zijn namelijk afhankelijk van het oordeel van de markt voor een hogere waardering. Dit in tegenstelling tot winstgroei en dividend, waar het bedrijf zelf voor zorgt.

Wisselkoersverschil

Tot slot is er nog een factor die invloed heeft op het rendement: de wisselkoers. Wanneer een Europese belegger aandelen bezit die bijvoorbeeld in dollars zijn genoteerd, wisselt de waarde hiervan op basis van de dollar/euro verhouding. 

Zelfs wanneer de koers van het aandeel in dollars niet wijzigt, boekt de belegger een positief of negatief rendement wanneer de wisselkoers wijzigt. 

Dit beschouwen we echter niet als onderdeel van de herkomst van rendement. Onderzoek toont namelijk aan dat dit op de lange termijn geen verschil maakt. Soms zal de wisselkoers zorgen voor wat extra rendement, en soms eet het wat van het rendement in euro’s op. 

Lees ook:

Auteur is long MMM